Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči se prezentovali na Dni s integrovaným záchranným systémem v Třinci

Všechny složky IZS zabraly třinecké náměstí na tradičním Dni s integrovaným záchranným systémem. Oblíbená akce na náměstí Svobody se konala v sobotu 3. června od půl desáté do třinácti hodin.

Moravskoslezští hasiči – jak dobrovolní, tak profesionální – na akci prezentovali moderní požární techniku – od prvovýjezdových automobilů přes velkokapacitní cisterny až třeba po speciální protichemický automobil s nafukovací dekontaminační sprchou pro zásahy u nebezpečných lá­tek.

Právě dekontaminační sprcha hrála roli v jedné z dynamických ukázek, při které policisté zneškodnili pachatele trestné činnosti a dostali se přitom do styku s nebezpečnou látkou. Její únik hasiči zlikvidovali v protichemických oděvech a poté provedli dekontaminaci nejen sami sebe, ale také zasahujících strážců zákona a svého vybavení. Do komplexní ukázky se samozřejmě zapojili i zdravotníci a další složky IZS.

Podnikoví hasiči z Třineckých železáren připravili pro návštěvníky ukázku lezecké techniky a vytvořili provizorní lanovku, na které se zájemci – především z řad těch nejmenších – mohli projet v záchranném postroji.

Dobrovolní hasiči pro přítomné děti připravili soutěž – k ní byly využity džberové stříkačky, se kterými děti – za vysilujícího pumpování svých silných tatínků – mířily vodními proudnicemi do terčů.

Nemohl chybět ani stan s dráčkem Hasíkem, symbolem preventivně výchovného programu zábavnou formou na základních školách, a to nejen v Moravskoslezském kraji. Cílem je působit na obyvatelstvo a předcházet tak vzniku mimořádných událostí nebo mírnit jejich dopady právě žádoucím chováním obyvatelstva.

Ve stanu zkušení příslušníci pracoviště prevence, ochrany obyvatel a krizového řízení poskytovali informace o rizicích v domácnostech, děti měly možnost si zahrát hry a zkusit odpovědět na dotazy.

Jakub Kozák
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet