Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči v Brně trénovali zásahy v prostředí kapalných nebezpečných látek

Ve dnech 15. 5. – 19. 5. a 22. 5. – 24. 5. 2017 proběhl v Brně další specializační kurz příslušníků HZS s kvalifikací potápěče, zaměřené na zásahy v prostředí kapalných nebezpečných látek.

Jeho cílem bylo proškolit další potápěče pro práci se systémem povrchové dodávky do prostředí HAZMAT. U HZS se používá systém povrchové dodávky od firmy KIRBY MORGAN, který se skládá z potápěčské přilby, kufru pro rozvod vzduchu a komunikaci, přívodních hadic a zdroje vzduchu.

Účastníci kurzu byli vybráni z řad nejzkušenějších potápěčů Hasičského záchranného sboru s kvalifikací „Potápěč III“.

Během šest dnů trvajícího praktického výcviku, který následoval hned po úvodním dvoudenním bloku teoretické přípravy a odehrával se v prostorách městského plaveckého stadionu Lužánky, se frekventanti kurzu seznámili s konstrukcí a obsluhou systému, sestávajícího ze speciálního suchého obleku se zvýšenou odolností vůči chemickým i biologickým látkám, přetlakové přilby, kufru pro komunikaci a dodávku dýchacího média a záložního dýchacího systému.

Během zaměstnání, při němž potápěči plnili specifické úkoly pod hladinou, se všichni vystřídali jak na pozici potápěče, tak na pozici operátora, supervisora a tendera, jejichž úkolem je poskytovat potápěči technickou podporu a dohled ze břehu.

Pro přiblížení činnosti reálným podmínkách probíhala většina operací se zalepeným zorníkem, simulujícím nulovou viditelnost.

Vrcholem kurzu bylo cvičení ve zcela reálných podmínkách. To se, díky laskavosti vedení Brněnských vodáren a kanalizací, a. s., podařilo realizovat v technologické části městské čistírny odpadních vod v Modřicích.

Jeho námětem byl zásah potápěče v aktivační nádrži s jeho následnou úplnou dekontaminací. Ta probíhala v dekontaminačním stanovišti Záchranného útvaru Hlučín, instalovaném v těsné blízkosti nádrží na hranici tzv. nebezpečné zóny, což je prostor, do kterého by při ostrém zásahu mohli zasahující vstupovat pouze s vybavením příslušného stupně ochrany, závislého na charakteru konkrétní nebezpečné látky.

Celý průběh cvičení byl pozorně sledován jak pracovníky vedení BVaK, a. s., tak specialisty Hasičského záchranného sboru, kteří na základě svých poznatků přispěli několika do budoucna cennými připomínkami a podněty.

Příslovečnou třešničkou na dortu se nakonec stala skutečná drobná oprava na míchadle jedné z nádrží, které se velmi profesionálně zhostil jeden z cvičících potápěčů, takže se podařilo spojit příjemné s užitečným a spokojeni nakonec byli úplně všichni…

nprap. Milan Ňorek
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet