Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvě nehody si vyžádaly vážnější zranění řidičů

Ve 14:15 jsme přijali hlášení na tísňovou linku, které vyžadovalo výjezd hasičů k požáru po dopravní nehodě aut v Hluku.

Dne 15. 3. 2009 byli hasiči na Uherskohradišťsku opakovaně žádáni o pomoc po dopravní nehodě.

Ve 14:15 jsme přijali hlášení na tísňovou linku, které vyžadovalo výjezd hasičů k požáru po dopravní nehodě aut v Hluku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka sboru dobrovolných hasičů z Hluku. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavní průjezdní komunikaci došlo k dopravní nehodě osobního auta zn. Š Felicia combi a nákladního auta zn. MAN.

Sedmačtyřicetiletý řidič osobního auta zezadu narazil do odstaveného nákladního auta. Sám při nehodě utrpěl vážnější zranění a po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl odvezen do nemocnice k další nezbytné péči a hospitalizaci.

Před příjezdem hasičů se podařilo nejen řidiče dostat ven, ale jeden z občanů pohotově odpojil autobaterii, čímž zabránil případnému vzniku požáru.

Po těžkém nárazu se osobní auto zabořilo pod zadní část nákladního auta a z poškozeného motorového prostoru došlo k úniku provozních kapalin a olejů. Odpařující se kapaliny od zahřátého motoru zřejmě způsobily dojem začínajícího požáru, který byl také zpočátku hlášen. Požár samotný však nevznikl.

Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla částečně omezena doprava na silnici, která byla řízena hlídkou policie.

Při návratu jednotky profesionálních hasičů zpět do Uherského Hradiště, přišlo druhé hlášení a žádost o pomoc po dopravní nehodě na železnici v Uherském Ostrohu. Jednotka se v 15:37 hod. odklonila a zamířila k místu vyžádané pomoci.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že těsně před Uherským Ostrohem došlo k havárii osobního auta zn. Renault Megane, které skončilo v železničním kolejišti pod silnicí.

Podle svědků řidič pravděpodobně najel do zaplavených vyjetých kolejí v silnici, nezvládl aquaplaning a havaroval ze silničního mimoúrovňového křížení dráhy přímo do kolejiště. Vozidlo přeletělo jeden břeh náspu, koleje a narazilo do protějšího břehu. Po nárazu zůstalo vozidlo na boku a vytočeno k trati.

Při havárii utrpěl pětatřicetiletý řidič vážnější zranění. Jako první mu z vozu na místě pomáhali další řidiči, kteří zastavili a ochotně pomohli. Mezi pomáhajícími byl i student záchranářského oboru, který poskytl první zdravotnickou pomoc a ošetření.

Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl řidič přenesen do sanitního vozu a odvezen do nemocnice k další odborné péči.

Vrak vozu zablokoval průjezd železniční tratě a doprava byla zastavena. Na místě pomáhaly také jednotky profesionálních hasičů z Veselí nad Moravou (JmK) a drážní hasiči z Břeclavi (JmK).

Průjezd železniční tratě u Uherského Ostrohu byl obnoven po vytažení vraku auta v 18:00 hod.

Foto: HZS SŽDC

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet