Čtvrtek 3. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Plané nad Lužnicí sjelo osobní auto do řeky Lužnice, hasiči ho zajistili ještě před úplným potopením

V Plané nad Lužnicí zasahovala profesionální jednotka ze stanice Tábor u řeky Lužnice, kam sjelo osobní auto značky Citroen C3. Vozidlo se potápělo přibližně deset metrů od břehu.

Když hasiči na místo přijeli, byla nad hladinou viditelná pouze část zadních dveří a auto pomalu plynulo v proudu. Majitelka auta stála nezraněná na břehu a podle jejích slov uvnitř auta již nikdo nebyl.

Velitel zásahu rozhodnul, že je nutné co nejrychleji auto zajistit, než se úplně potopí. Pak by bylo nutné nasadit potápěčskou skupinu. Táborští hasiči se proto rychle vybavili obleky a příslušenstvím pro práci na vodě a k autu na člunu dopluli.

Podařilo se jim Citroen zajistit na plovoucí lano, přitáhnout ho do míst, kde je Lužnice hlubší a tam jej uchytit na lanový naviják automobilového jeřábu. Ten pak auto přitáhnul ke břehu a následně na zpevněnou komunikaci.

Potápěči teda nakonec nebyli potřeba. Z auta nevytekly žádné provozní kapaliny, hasiči u něj odpojili autobaterii. Zásah jednotka ukončila před 21. hodinou.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet