Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali krávu ze zahradního bazénu v Orlové, využili k tomu lávku

Začalo to ve čtvrtek 29. 6. 2017 ráno zcela nevinně u rodinného domku v Orlové-Porubě hezkou letní procházkou a společnou pastvou býčka a mladé kravičky, kteří svému majiteli unikli na zahrádku s velkým bazénem zapuštěným do země.

Spokojená kravka tak usilovně trhala nadstandardně kvalitní trávu a ještě intenzivněji ji přežvykovala, že si nevšimla krycí fólie na zahradním bazénu a probořila se až do vody, která jí pak sahala k širokým bokům.

Pádem si zranila obě přední nohy, ale osvěžující vlažná voda a přítomnost býčka, okukujícího na břehu, co se to stalo, ji zřejmě uklidňovala.

Tak ji objevili i hasiči z orlovské jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), jejich kolegové z jednotky dobrovolných hasičů Orlová-Poruba, a po dojezdu i specialisté na odchyt velké i malé zvěře ze stanice HZS MSK Ostrava-Přívoz, kteří přivezli speciální vyprošťovací síť, vhodnou pro koně a dobytek.

Orlovští hasiči mezitím vymysleli jednodušší řešení pro hasiče i „koupající se“ krávu. Pomocí kalového čerpadla začali už bezprostředně po dojezdu odčerpávat vodu z bazénku a odněkud z přístěnku (ještě před příjezdem majitele) donesli prkna, z nichž sbili dřevěnou lávku.

Po vyčerpání vody v bazénku položili krávě provizorní mostek před nohy, majitel ji začal lákat nahoru kbelíkem s chutným krmivem a několik hasičů motivovalo nebohé zvíře k vylezení ven intenzivním tlačení svými silnými pažemi, hlavně do zadních partií.

Záchranná operace se podařila, kravička nakonec vylezla po šikmém mostku na břeh a s naprostým klidem odkráčela za svým býčkem. Hasiči sbitou lávku rozebrali a desky bez hřebíků položili na stejné místo, odkud si je předtím půjčili. Zásah i s odčerpáváním vody jim zabral zhruba hodinu a půl.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet