Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sousedé a policisté zabránili požáru bytu

Duchapřítomnost sousedů a policistů zabránila v neděli večer požáru celého bytu na Horáckém náměstí v Brně-Řečkovicích. V předsíni bytu 1 + 1 ve čtvrtém patře třináctipodlažního panelového domu začala v neděli 22.3. 2009 po 18. hodině od zapomenuté svíčky hořet dřevěná skříňka. Když to jednadvacetiletá uživatelka bytu zjistila, z hořící a zakouřené předsíně vyběhla na chodbu, v panice za sebou zabouchla dveře a odešla před dům.

Duchapřítomnost sousedů a policistů zabránila v neděli večer požáru celého bytu na Horáckém náměstí v Brně-Řečkovicích. V předsíni bytu 1 + 1 ve čtvrtém patře třináctipodlažního panelového domu začala v neděli 22.3. 2009 po 18. hodině od zapomenuté svíčky hořet dřevěná skříňka. Když to jednadvacetiletá uživatelka bytu zjistila, z hořící a zakouřené předsíně vyběhla na chodbu, v panice za sebou zabouchla dveře a odešla před dům.

Obyvatelé sousedních bytů duchapřítomně vyrazili dveře a oheň improvizovaně hasili do chvíle, kdy před hustým kouřem museli utéci. V odvážném zásahu pokračovali dva policisté, kteří k bytu natáhli hadici z nástěnného hydrantu a požár v extrémních podmínkách v silně zakouřené předsíni hasili už před příjezdem hasičů. Mladé ženě, která se před útěkem z bytu nadýchala kouře, policisté zavolali zdravotníky. Ti ji k vyšetření převezli do nemocnice. Na místě zdravotníci ošetřili také ženu z bytu nad požárem.

Událost byla hasičům ohlášena v 18.19 hodin, na místo vyjely dvě jednotky ze stanic v Lidické a Bauerově ulici. Jednotka ze stanice v Bauerově ulici zůstala v záloze. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích vystřídali policisty a oheň v silně zakouřené předsíni bytu vodou z nástěnného hydrantu dohasili. Požár v 18.34 hodin lokalizovali a v 18.58 hodin zlikvidovali. K odvětrání zakouřeného bytu a chodby nasadili přetlakovou ventilaci. Termokamerou zkontrolovali, zdali se oheň z předsíně nerozšířil do dalších prostor.

Dům nebylo nutné evakuovat, lidé z patra nad požárem svoje byty během zásahu sami opustili. Čtyřiaosmdesátileté ženě, které do bytu pronikl kouř, hasiči po dobu odvětrání poskytli přístřeší v kabině zásahového vozidla.

Díky pohotovému a odvážnému zásahu sousedů a policistů se oheň podařilo zastavit v předsíni a zabránit jeho rozšíření na celý byt. Požár zasáhl jen jednu ze dvou skříněk, škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na tři tisíce korun. Hodnotu uchráněného majetku vyčíslil na 300 tisíc korun.


por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet