Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Gianna Conti Bradáčová: Prověření nominace na Zlatý záchranářský kříž není naší povinností, SH ČMS se omluvilo

Reportáž v Blesku ze dne 28. června 2017 je prvním přímo mnou iniciovaným zahájením procesu očištění dobrého jména projektu Zlatý záchranářský kříž a špíny, která teď doléhá na všechny záchranáře a dobrovolné hasiče. Sama jsem k rozkrytí poskytla informace doposud nepublikované a oficiální prohlášení, informuje MUDr. Gianna Conti Bradáčová, MBA.

Nikdy nebylo a nikdy nebude povinností Kanceláře Pražského hradu prověřit jakékoli naše návrhy na ocenění. Přijetí na Pražském hradě je naopak nejvyšší možnou ctí, které se dostává výjimečným lidem, pravým laureátům ZZK. Je velkou ctí pro všechny, že pan prezident uděluje ocenění v hlavních kategoriích přímo ze svých rukou.

Přečtěte siiDnes.cz: Zlatý záchranářský kříž dostal dobrovolný hasič neprávem. Záchranu dítěte si vymyslel

K přídavným oceněním se pan prezident Miloš Zeman pouze připojuje svou gratulací, tak jak tomu je v tomto případě. V minulosti tak činili i jeho předchůdci Václav Havel a Václav Klaus.

Rovněž naší povinnosti NENÍ a dle statutu NEBYLO prověřit nominace, které nám přicházejí z centrály Sdružení dobrovolných hasičů, protože se nejedná o laickou nominaci, nýbrž standardními postupy ověřenou, posléze přímo z Ústředí SDH ČMS poslanou nominaci.

Nominace nám byla doručena bez doprovodného dopisu, který jsem obdržela elektronickou formou až tento týden. Pan starosta SDH ČMS Richter se mi již písemně omluvil, jeho písemnou omluvu jsem obdržela také tento týden.

Vážená paní Bradáčová,

dovolte, abych se vyjádřil k politováníhodnému případu podvodného získání Medaile za záchranu života SH ČMS a Zlatého záchranářského kříže, resp. Ceny generálního mediálního partnera panem Milanem Zadrobílkem za záchranu ročního dítěte.

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska bylo na případ upozorněno Policií ČR a výkonný výbor SH ČMS na svém jednání 15. června 2017 problém projednal a přijal usnesení ukládající Kanceláři SH ČMS ve spolupráci s příslušným OSH zajistit odebrání udělené medaile Za záchranu života a věcného daru.

Dále doporučil Sboru dobrovolných hasičů Stěžery s přihlédnutím k čl. 22, odst. /1/, písm. b vyloučení p. Zadrobílka z řad členů SH ČMS.

Konečně nařídil sborům, OSH a KSH, aby zejména při předkládání návrhů na udělení medailí Za záchranu života a Za odvahu a statečnost, důsledně a podrobně, ve spolupráci se zainteresovanými složkami IZS prověřovali skutkovou podstatu činů nebo chování, které mají být oceněny.

Bohužel, návrh na udělení MZŽ p. Zadrobílkovi splňoval veškeré náležitosti dané Statutem čestných vyznamenání a titulů SH ČMS a nikoho nenapadlo, že by se mohlo jednat o tak hanebný podvrh.

Učinili jsme kroky k zamezení takovým podvodům. V budoucích letech také každou nominaci na Zlatý záchranářský kříž důsledně prověříme.

s přátelským pozdravem Ing. Karel Richter, starosta SH ČMS

Laické nominace prověřujeme VŠECHNY bez ohledu na to, jestli se jedná o nominaci dospělého hrdiny nebo dítěte, dokonce máme i pár drobných pokusů o přikrášlení, většinou od ambiciózních rodičů hrdiny. Nikdy jsem ještě nebyla konfrontována s natolik vykonstruovanou lží a podvodem takového rozsahu.

Vůbec si nedovedu představit, že bych nedůvěřovala samotné nominaci například od Červeného kříže, Vodní záchranné služby, Horské služby, Letecké záchranné služby, jakékoli z nejvyšších řídících instancí dobrovolného hasičství, natož kterékoli profesionální složce IZS.

Pokud nemůžeme věřit zdokumentovaným a prověřeným resortním nominacím nebo oceněním od hejtmanů krajů, prezídií bezpečnostních sborů ani ministerským oceněním, tedy jinými slovy sami sobě, tak již nikomu.

Nesmírně si vážím iniciativy paní starostky obce Ing. Dagmar Smetiprachové. Její podnět byl také následně excelentně vyšetřen a celá kauza rozkryta vyšetřovatelem spadajícím pod KŘ PZ Policie Pardubického kraje, panem poručíkem Bc. Pavlem Ešpandrem, který se do kauzy zakousl a rozkryl všechny jemné nuance tohoto vskutku velmi nešťastného případu.

MUDr. Gianna Conti Bradáčová, MBA
Garantka projektu ZZK ČR a SK
Sdílet