Úterý 1. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Více než milionová škoda vznikla po požáru skladu v Meziříčí

K požáru došlo v sobotu 8. července 2017, na tísňovou linku byl ohlášen v 12:12 hodin. K požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Kaplice a dobrovolní hasiči obcí Malonty a Benešov nad Černou.

Po průzkumu podal velitel zprávu, že hoří téměř 2 000 balíků sena uskladněných ve skladu o půdorysu 50 × 30 metrů. A zároveň zažádal o další posilové jednotky.

Do Meziříčí tak vyjely hlavně osádky cisteren, ale také automobilového žebříku profesionálních hasičů ze stanic Český Krumlov a Trhové Sviny a z jednotek SDH obcí Vyšší Brod, Kaplice – Hubenov a Horní Stropnice. Požár zasáhnul uskladněné balíky v plném rozsahu.

Hasiči nasadili čtyři vodní proudy ze země a jeden ze žebříku a soustředili se především na ochlazování skladu a jeho okolí. Hořící balíky velitel zásahu po domluvě s majitelem nechal kontrolovaně vyhořet.

V 14:48 hodin operační středisko vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Okolo páté hodiny odpolední pak jednotlivé jednotky byly postupně odesílány na své základny. Na požářišti se pak střídali kapličtí a trhosvinenští profesionálové, zůstala zde kvůli monitoringu také malontská dobrovolná jednotka.

Dohašování pokračovalo ještě celou neděli. V pondělí pak byla část skladu vyklizena. Shořelé balíky byly vyváženy ven, kde je profesionální hasiči ze stanic Kaplice a Český Krumlov a jednotka SDH z Malont prolévali vodou.

Za pondělí vyklidili přibližně polovinu skladu, další polovinu pak budou dohašovat v úterý.

Hodnota uchráněného majetku činí 1 000 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet