Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v průmyslovém areálu ve Vodařské v Brně

V sobotu 28.3. 2009 byly v 7.20 hodin vyslány jednotky HZS Jihomoravského kraje územní odbor Brno k požáru elektroinstalace a technologií na zpracování oceli v průmyslovém areálu ve Vodařské ulici v Brně.

V sobotu 28.3. 2009 byly v 7.20 hodin vyslány jednotky HZS Jihomoravského kraje územní odbor Brno k požáru elektroinstalace a technologií na zpracování oceli v průmyslovém areálu ve Vodařské ulici v Brně.

Na místo se dostavily jednotky ze stanic Lidická, BVV, a Starý Lískovec. Vyslán byl také speciální plynový hasicí automobil na hašení pomocí CO2 a prášku a kombinovaný hasicí automobil na kombinované hašení pěnou a práškem.

Prvotním průzkumem pomocí termokamery bylo zjištěno, že prostor výrobní haly je silně zakouřen a v těsné blízkosti požáru se nachází pec s taveninou. Ve výrobní hale nebyl vypnut elektrický proud. Velitel zásahu proto rozhodl o nasazení hasiva CO2 do prostoru plamenného hoření k omezení intenzity požáru. V průběhu dalších hasebních prací hasiči spolupracovali se zaměstnanci firmy a postupně byl vypnut elektrický proud do areálu pracovníky E.ON, a.s. a uzavřen přívod zemního plynu do prostoru zasaženého požárem.

Další skupina hasičů zajistila přirozené odvětrání prostoru haly vraty v obvodové zdi haly a střešními světlíky. Střecha objektu byla jištěna jedním útočným vodním proudem C.

Po vypnutí elektrické energie bylo přistoupeno k hašení práškem, protože bylo důvodné podezření z porušení těsnosti pece a možnosti vylití taveniny. Následoval zásah dvěma proudy na těžkou pěnu k hašení a ochlazení nahřátých konstrukcí a prostorů. Z místního podzemního hydrantu bylo zajištěno doplňování vody do zásahových vozidel. Na závěr byly ocelové části ochlazeny hasební vodou jedním útočným proudem.

Odborní zaměstnanci firmy ve spolupráci s pracovníky E.ON, a.s. zajistili rychlou obnovu dodávky elektrické energie do nezasažených částí areálu, aby nevznikly další následné škody z důvodu odstavení kompletní výrobní technologie.

Po celou dobu zásahu pracovali hasiči v dýchacích přístrojích. Požár zasáhl plochu cca 100 m2. Účinným zásahem hasičů a velmi dobrou spoluprací na místě zásahu se zaměstnanci firmy a pracovníky E.ON, a.s. byla uchráněna okolní zařízení a technologie ve výrobní hale a minimalizovaly se následné škody.

Škoda vzniklá požárem je předběžně odhadnuta na jeden milion korun. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření. Jako nejpravděpodobnější se jeví technická závada na elektroinstalaci.

kpt. Bc. Pavla Pražáková
preventivně výchovná činnost
HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet