Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Starou Tatru v Dobrušce střídá nové Terrno, vozidlo bude připomínat věrný papírový model

Tatru 815 po více jak 15 letech služby na stanici v Dobrušce v Královéhradeckém kraji střídá Tatra Terrno. Starší z vozidel se stalo „slavným“ i díky tomu, že podle něj byl vyroben papírový model.

Na počest odchodu letité Tatry do „důchodu“ se místní profesionální hasiči rozhodli vylepšit papírový model o detaily tak, aby co nejvěrněji zachycoval skutečný vzhled vozu.

David Moravec strávil desítky hodin výrobou papírového vozidla, které reálně kopíruje velkou předlohu.

Sešit s papírovým modelem jsem si koupil již před léty, protože to je přesná kopie CASky, kterou máme na stanici – model je z edice pmht.net.

Teprve delší pracovní neschopnost mě „donutila“ se do slepení modelu pustit. Stavěl jsem Tatru od února do května 2016 a pak ještě dodělával v zimě 2017.

Strávil jsem nad tím odhadem asi 500 hodin. Aby byl model úplně přesný, přilepil jsem k modelu ještě naviják, elektrocentrálu na střeše nástavby a hlavně upravoval zadní díl výfuku, který je na originálu předělán kvůli odsávání,

uvedl Moravec.

Originál Tatry 815 CAS 24 4000/400 S3Z slouží na stanici HZS Královéhradeckého kraje v Dobrušce – přišla jako nová v roce 2000.

Nástavba byla vyhotovena ve firmě THT Polička, kde bylo vozidlo osazeno čerpadlem Godiva. Za svou 17letou službu Tatra najela přes 50.000 kilometrů a byla u strojníků velice oblíbená – a to i díky své spolehlivosti, která byla ovlivněna i vzornou údržbou.

Starou cisternu od tohoto týdne začíná nahrazovat zcela nová CAS 20 Tatra Terrno s automatickou převodovkou Allison.

Přečtěte siHasiči dostanou 24 nových tatrovek, poprvé se v Terrnu objeví kotoučové brzdy a automatická převodovka
Sdílet