Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V lese opět ležely odhozené barely s barvami

Již podruhé za poslední dva měsíce dnes jihomoravští hasiči zasahovali u nálezu barelů s barvami v lese. K barelům odhozeným v lese u obce Ledce na Brněnsku hasiči vyjížděli dnes v 9 hodin.

Již podruhé za poslední dva měsíce dnes jihomoravští hasiči zasahovali u nálezu barelů s barvami v lese.

K barelům odhozeným v lese u obce Ledce na Brněnsku hasiči vyjížděli dnes v 9 hodin. Kromě jednotky hasičů ze stanice v Židlochovicích a policistů na místo vyjeli také pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Židlochovicích, k odběru vzorků k analýze byla povolána rovněž výjezdová skupina chemické laboratoře školícího střediska HZS JMK v Tišnově.

Zhruba 300 metrů od silnice u polní cesty na okraji lesa hasiči našli 12 plastových stodvacetilitrových barelů a jeden plastový kontejner o objemu tisíc litrů. Část barelů byla převrácená a obsah nádob, který připomínal tiskařské barvy, vytékal do půdy.

Hasiči prostor ohraničili páskou a policisté zajistili dokumentaci nálezu. Po odběru vzorků pro analýzu v chemické laboratoři hasiči místo předali pracovníkům odboru životního prostředí MÚ v Židlochovicích a přivolaným specialistům odborné firmy, která se postará o ekologickou likvidaci sudů a sanaci půdy. Předběžné poznatky z probíhající analýzy vzorků zatím potvrzují, že barely odhozené do lesa zřejmě obsahovaly tiskařské barvy.

K téměř totožnému nálezu hasiči letos vyjížděli už 10. února k větrolamu u Miroslavi-Kašence na Znojemsku. U polní cesty leželo 10 plastových barelů a jeden velkokapacitní plastový kontejner se zbytky látek zelené, modré a černé barvy. Analýza v laboratoři HZS JMK v Tišnově prokázala, že barely obsahovaly vodou ředitelné organické barvy, jaké se používají v tiskárnách.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kra­je

-kow-

Sdílet