Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranu zasypaného muže provázelo riziko sesuvu stěn, prověřovací cvičení kroměřížských hasičů bylo zaměřeno na zajištění výkopu

Ve čtvrtek 27. července 2017 bezprostředně před desátou hodinou došlo na ulici Jožky Silného v okrajové části Kroměříže k sesuvu zeminy stěny výkopu, ve kterém se nacházel jeden z pracovníků stavební firmy. Takto byla připravena výchozí situace prověřovacího cvičení jednotky profesionálních hasičů směny „A“ ze stanice Kroměříž.

V 10:03 hodin, necelých pět minut po vyhlášení poplachu, dorazily na místo „zásahu“ posádky dvou cisternových automobilů, které v dalších minutách doplnili kolegové s kontejnerovým automobilem.

Rychlým průzkumem bylo zjištěno, že zasypaná osoba je při vědomí a komunikuje. Nacházela se v asi tři metry hlubokém výkopu u jehož vodou nasáklých hliněných stěn hrozil další sesuv. Velitel zásahu proto musel rychle vyhodnotit všechna rizika a stanovit takový postup záchranných prací, při kterém by nedošlo k ohrožení zasahujících hasičů a ze zachránců by se nestali zachraňovaní.

V první fázi hasiči využili nastavovacích žebříků, dřevěných hranolů a desek s jejichž pomocí zajistili stěny v blízkosti zasypaného dělníka. Po tomto provizorním zabezpečení stěn sestoupili k zasypanému muži a zahájili poskytování předlékařské pomoci.

Po přivezení dalšího materiálu k zajištění stěn hasiči muže vyprostili a pomocí páteřové desky a lan vytáhli z výkopu.

I když se jednalo o cvičení a zasypaného muže nahrazovala figurína, hasiči postupovali z veškerou důsledností jako u skutečné události a výcvik si nijak neulehčili. Celá záchranná akce trvala i přes všechny komplikace necelých dvacet pět minut.

Po ukončení cvičení následoval ještě další výcvik v postupech při zajištění výkopů a záchraně zasypaných osob.

Profesionální hasiči touto cestou děkují zaměstnancům společnosti Vodohospodářské stavby Javorník-CZ s.r.o. a VaK Kroměříž, a.s. kteří se podíleli na přípravě a provedení dnešního výcviku.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet