Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do systému GINA je v Jihomoravském kraji zapojeno již více než 100 tabletů, existuje i verze pro mobilní telefony

Nejen jihomoravští hasiči využívají od března 2013 speciální software brněnské firmy GINA. Do systému, který umožňuje mimo jiné rychlejší navigaci jednotek k zásahu, vstoupily v roce 2013 také jednotky dobrovolných hasičů. Nedávno v Jihomoravském kraji zaevidovali jubilejní stý tablet.

Systém používá všech 26 stanic HZS Jihomoravského kraje. Po vyhlášení poplachu se na tabletu ve vozidle automaticky zobrazí informace k dané události.

Hasiči tak v mapě vidí kam a kudy jet, co se na místě stalo, kontakt na oznamovatele, v mapě sledují vyslané jednotky (včetně PČR a ZZS), mají k dispozici různé mapové vrstvy a mohou také obsluhovat datový sklad informací o objektech atd.

Fotografie pořízené z tabletu na místě zásahu se automaticky ukládají ke zprávě o zásahu a jsou k dispozici mimo jiné operačnímu středisku.

Přečtěte siSledování hasičských vozidel s použitím aplikace GINA si hasiči vyzkoušeli ve Slavkovském lese

Kromě aplikace v tabletech využívají jihomoravští hasiči také verzi pro mobilní telefony. Ta se hodí např. řídícím důstojníkům. Během krátké chvíle tak lze velmi jednoduše na telefonu zjistit informace o zásahu vč. polohy vozidel.

Dobrovolní hasiči vstoupili do projektu v roce 2013. Postupně se zapojují další jednotky a systém tak komplexněji pokrývá situaci v celém kraji.

Přečtěte siBěhem velkých požárů je využití velitelské aplikace, tabletů a lokátorů v taktickém operačním řízení klíčové, GINA se předvedla i v Bzenci
Sdílet