Sobota 28. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru komínové nástavby odsiřovacího zařízení v Plané nad Lužnicí vyjeli hasiči i policisté

Krátce před půl jedenáctou hodinou večerní dne 8. srpna 2017 došlo v prostoru teplárny v Průmyslové ulici v Plané nad Lužnicí k požáru komínové nástavby odsiřovacího zařízení. Požár následně zasáhl i střechu přilehlého objektu.

K požáru do Plané nad Lužnicí vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanice Tábor a dobrovolných hasičů z Plané nad Lužnicí a Tábora.

V době příjezdu jednotek na místo události hořel komín a střecha přilehlého objektu. Jednotky zahájily hasební práce na přilehlém objektu tak, aby nedošlo k rozšíření na další stavební objekty. Na samotné komínu zásah prováděn nebyl.

Požár byl zlikvidován v 00:31 hod. dne 9. 8. 2017.

Na místě zásahu nadále zůstala pouze profesionální jednotka z Tábora, která se ve 4:30 hod. dne 9. 8. 2017 vrátila na základnu.

Jana Neškodná, zastupující tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje

Dle prvotního zjištění nedošlo k ohrožení zdraví či života osob, které se na místě nacházely. Po likvidaci požáru jednotkou HZS se na místo dostavili policisté, včetně výjezdové skupiny táborských kriminalistů.

V průběhu ohledání místa události byla zjištěna důvodná obava z narušení statiky komínové nástavby. Okolí komína tak bylo v perimetru cca 100 metrů uzavřeno, a to včetně části přilehlé Průmyslové ulice.

O situaci a přijatých opatření byli informováni starostové měst Sezimova Ústí a Plané nad Lužnicí, a rovněž tak provozovatel MHD, který upravil trasu autobusových spojů.

Přesná příčina, průběh a míra zavinění požáru je předmětem šetření kriminalistů a vyšetřovatelů HZS, a to pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Na místo byl povolán statik.

Na základě jeho vyjádření bude stanoven další postup, a to zejména, co se týče rozsahu a doby trvání přijatých opatření, včetně uzavření přilehlé části Průmyslové ulice v Plané nad Lužnicí.

por. Mgr. Miroslav Doubek
Policie ČR
Sdílet