Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

První čtvrtletí roku 2009 ve statistice hasičů Pardubického kraje

Porovnáme-li celkový počet událostí, můžeme konstatovat, že došlo k jejich snížení. V roce 2008 bylo 1317 událostí a letos 1160. V roce 2008 ale do celkového počtu událostí musíme zařadit větrnou smršť (340 událostí), která se přehnala přes Pardubický kraj.

Porovnáme-li celkový počet událostí, můžeme konstatovat, že došlo k jejich snížení. V roce 2008 bylo 1317 událostí a letos 1160. V roce 2008 ale do celkového počtu událostí musíme zařadit větrnou smršť (340 událostí), která se přehnala přes Pardubický kraj. Pokud bychom tuto mimořádnou událost nezapočítávali, potom by počet událostí byl v letošním roce vyšší. Ve statistice zaznamenáváme snížení počtu požárů z loňských 143 na letošních 124. Malý nárůst hasiči zaznamenávají u dopravních nehod, a to jen o 5 událostí. Nejvíce se na událostech podílejí technické pomoci, kterých hasiči evidují za rok 2008 rovných 351, letos již 515. Snížení je zaznamenáno i u planých poplachů, a to o 8 událostí.

Zaměříme-li se na požáry, evidujeme sice jejich pokles, ale je jaro a již za měsíc duben hasiči likvidovali 20 požárů, z toho 10 jich je v přírodním prostředí.

Tedy i přes každoroční informování a upozorňování, že vypalování porostů je podle zákona o požární ochraně striktně zakázáno, hasiči se s těmito případy stále setkávají. V případě porušení tohoto zákazu hrozí dle zákona fyzické osobě pokuta až ve výši 25 000 Kč, právnické osobě a podnikající fyzické osobě mohou hasiči udělit pokutu až do výše půl milionu korun. Lidé přistupují k pálení odpadu a dobře nehlídají vypalovaná místa a nebo vypalují porosty, což je, jak bylo již výše uvedeno, zakázáno zákonem o požární ochraně. Oproti minulému roku nedošlo při požáru k žádnému úmrtí, ale počet zraněných se vyšplhal na 17 osob. Rovněž pokračuje i tendence zvyšujících se škod oproti minulému roku, kdy byly škody za 14 milionů korun. V letošních uplynulých třech měsících se již škoda způsobená při požárech vyšplhala na 18 milionů korun.


Info: HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet