Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nacvičovali záchranu osob z vrtulníku

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil dnes (15. dubna 2009) v areálu letiště v Hradci Králové. Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Speciální výcvik hasičů – leteckých záchranářů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje se uskutečnil dnes (15. dubna 2009) v areálu letiště v Hradci Králové. Výcvik proběhl za podpory Letecké služby Policie ČR a účasti vrtulníku Bell 412.

Výcviku se zúčastnilo sedm hasičů, kteří jsou speciálně vycvičeni pro záchranářskou činnost za použití různých typů vrtulníku. Letečtí záchranáři nacvičovali slanění z vrtulníku, záchranu a evakuaci osoby v nosítkách za použití palubního jeřábu a simulovanou záchranu paraglidisty z koruny stromu. U záchrany paraglidisty hasiči slanili z vrtulníku k figurantovi, kterého odborně zajistili a poté vytáhli do vrtulníku.

Letečtí záchranáři cvičí několikrát do roka na nejrůznější typy událostí, se kterými se mohou setkat. Nacvičují zásah a záchranu osob ze skal, vodní hladiny nebo výškových budov. Hlavně v období turistické sezony se oblast Broumovských nebo Teplicko-Adršpašských skal stává místem častých zásahů hasičů – leteckých záchranářů, Zdravotnické a Skalní záchranné služby. Jedná se většinou o těžké pády z výšky, kdy musí být kvůli nepřístupnému terénu nasazen vrtulník s leteckých a zdravotnickým záchranářem.


Info: HZS Královéhradeckého kraje


-wap-

Sdílet