Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení hasičů a budoucích záchranářů v jejich škole ve Zlíně

Dne 15. 4. 2009 ve 13:00 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení ve Střední zdravotnické škole Zlín. Cílem dnešního cvičení bylo prověřit činnost jednotek požární ochrany z HZS Zlínského kraje, stanice Zlín, společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Prštné, město Zlín, při likvidaci požáru a evakuaci zraněných osob.

Dne 15. 4. 2009 ve 13:00 hod. bylo vyhlášeno prověřovací cvičení ve Střední zdravotnické škole Zlín. Cílem dnešního cvičení bylo prověřit činnost jednotek požární ochrany z HZS Zlínského kraje, stanice Zlín, společně s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Prštné, město Zlín, při likvidaci požáru a evakuaci zraněných osob.

Během cvičení se prověřovala spolupráce se zaměstnanci školy při evakuaci a při následné likvidaci požáru. Hasiči se seznámili s objektem školy i se zásadami vedení požárního zásahu ve školských zařízeních. Velitel stanice sledoval práci velitele zásahu, jeho postupy a řízení záchranných prací.

Cvičení prověřovalo také práci krajského operačního a informačního střediska HZS Zlínského kraje a dojezdové časy povolaných jednotek požární ochrany.

Po vyhlášení požárního poplachu se podařilo pedagogům včas evakuovat asi 300 studentů do shromažďovací zóny u školy. Škola byla kompletně evakuována do pěti minut.

Při simulovaném požáru došlo k zakouření jedné z učeben ve čtvrtém patře školy. Šest žáků, kteří se snažili požár hasit, bylo zraněno, když včas neuposlechli výzvu k evakuaci a zůstali v učebně. Hasiči k nim pronikli v dýchacích přístrojích a poskytli jim první pomoc.

Dva vážně zraněné studenty se hasičům podařilo vynést na nosítkách, ale při ustavení automobilového žebříku k oknu zahlásil strojník závadu na technice. Tento pokyn dostal od velitele stanice, „aby to hasiči neměli tak jednoduché". Zásahový tým tak musel rychle vyřešit vzniklý problém. Hasiči z lezecké skupiny okamžitě začali improvizovat a připravili evakuační lano z okna školy. Byla to totiž jediná povolená cesta k záchraně osob.

Zbylí čtyři lehce zranění byli postupně upoutáni v bezpečnostní sedačce a spuštěni na zem k dalším hasičům. Tam si je přebírali studenti zdravotnické školy, kteří pod dozorem pedagogů zkoušeli praktické poskytování první pomoci.

Zapojení studentů do cvičeních hasičů je v posledních letech stále rozšířenější. Budoucí záchranáři a zdravotníci se tak dostávají k praktickým akcím, které jim rozšiřují studium. Možnost spolupracovat se složkami integrovaného záchranného systému ve Zlíně je pro ně bonusem do profesního i praktického života. Na oplátku zase studenti připravují naprosto dokonalá simulovaná zranění, která svou reálností zaskočí i zkušené hasiče.


Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet