Neděle 13. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři sobotní události (nejen) frýdlantských hasičů

Ke čtyřem událost vyjížděla jednotka SDH z Frýdlantu během všerejšího dne…

Dne 18. dubna 2009 byl v časných ranních hodinách těsně před čtvrtou hodinou na operační středisko HZS Libereckého kraje nahlášen požár balíků slámy u hřbitova ve Frýdlantu. Během pěti minut byla na operační středisko nahlášena další událost ve Frýdlantu a to v ulici Mánesova, kde hořely plastové kontejnery.

Na místa událostí i hned vyjeli dobrovolní hasiči z Frýdlantu jednou cisternou k požáru kontejneru a druhou cisternou k požáru slámy. Dále k požáru balíků slámy přijeli na pomoc profesionální hasiči z Raspenavy a dobrovolní hasiči z Raspenavy a Višňové.

Po příjezdu k hořícím kontejnerům bylo průzkumem zjištěno, že shořelé trosky platových popelnic obsahovaly papír a tetra-paky. Požár byl zlikvidován vysokotlakým proudem z CAS24 Renault. Na likvidaci požáru balíků slámy byly nasazeny dva útočné proudy „C“ a po příjezdu další jednotky byl nasazen ještě jeden vysokotlaký proud. Pro dokonalou likvidaci požáru museli hasiči balíky slamy rozhrnout a důkladně prolít.

Příčina požárů je v šetření Policie ČR a vyšetřovatele HZS.

Ještě dopoledních hodinách téhož dne vyslalo operační středisko HZS Libereckého kraje jednotky z Frýdlantu a Raspenavy ke dvěma událostem.

První událost se stala okolo 9:15 hodin v ulici Lužická ve Frýdlantu, kde došlo k zabouchnutí dveří od bytu. V bytě zůstaly dvě samotné děti okolo 2–3 let, proto museli hasiči za pomocí nářadí rozlomit zámek u dveří a dostat se do bytu.

Druhá událost se stala v 10:45 hodin, kdy došlo k vážné dopravní nehodě na Albrechtickém kopci. Řidič jedoucí do Frýdlantu s rodinou zřejmě usnul za volantem a narazil do stromu. Ve vozidle společně s řidičem cestovala žena s malým dítětem.

Celá rodina byla ihned transportována rychlou záchrannou službou do nemocnice k dalšímu vyšetření a ošetření. Hasiči na místě provedli protipožární opatření a zamezili úniku provozních kapalin. Po šetření policie bylo vozidlo odtaženo a poté proveden konečný úklid vozovky.

Zdroj: Josef Šprerl

-kow-

Sdílet