Neděle 13. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nález neznámé látky, suzuki ve stromě a úhyn ryb v potoce

Jednotky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje likvidovaly během uplynulých dvou dnů několik událostí, z nich vybíráme tři případy, kdy v prvním byl nalezen sáček s neznámou látkou, dalším byla dopravní nehoda se zraněním a třetí byl úhyn ryb v potoce díky neznámé látce.

Jednotky Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje likvidovaly během uplynulých dvou dnů několik událostí, z nich vybíráme tři případy, kdy v prvním byl nalezen sáček s neznámou látkou, dalším byla dopravní nehoda se zraněním a třetí byl úhyn ryb v potoce díky neznámé látce.

ilustrační foto


HZS Pardubického kraje, územní odbor Chrudim
Dne 17. dubna v 16.24 hodin byl na operační a informační středisko hasičů oznámen nález igelitového sáčku s neznámou látkou v Tyršově ulici ve Slatiňanech. Na místo ihned vyjela profesionální jednotka hasičů z Chrudimi. Ta na místě zjistila, že se jedná o sáček o rozměrech přibližně 10×10 cm s bílou krystalickou látkou. Sáček s neznámou látkou byl nalezen na předzahrádce za plotem u rodinného domu. Hasiči sáček uložili do přepravního obalu a převezli ho do Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč k analýze. S látkou přišly do styku dvě osoby, které nevykazovaly žádné zdravotní potíže. Osoby byly poučeny, jak se chovat v případě zdravotních problémů a za dohledu hasiče se omyly dezinfekčním roztokem. Místo události bylo předáno Policii ČR a o případu byla informována i Zdravotnická záchranná služba Chrudim.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Svitavy
Dne 17. dubna minutu před 20 hodinou byli litomyšlští hasiči přivoláni k dopravní nehodě vozidla, které narazilo do stromu na silnici z Litomyšle směrem na Kornici. Podle prvotních informací, které byly sděleny na operační a informační středisko hasičů, mělo vozidlo po nárazu začít hořet. Řidička měla být již mimo vozidlo. Po příjezdu jednotky hasičů na místo byla již řidička v péči zdravotnické záchranné služby a policie provedla odpojení akumulátoru. Jednalo se o náraz do stromu vozidla Suzuki Vagon. K požáru vozidla nedošlo. Řidička utrpěla lehké zranění. Po zaměření nehody policisty hasiči provedli vytažení havarovaného vozidla na silnici a pomohli ho naložit na vozidlo odtahové služby. Poté se jednotka vrátila zpět na základnu.

HZS Pardubického kraje, územní odbor Ústí nad Orlicí
Dne 18. dubna v 11.14 hodin byli profesionální hasiči z Ústí nad Orlicí přivoláni k potoku v obci České Libchavy. Podle slov velitele zásahu, bylo průzkumem zjištěno, že se do potoka dostala neznámá látka. Ta způsobila to, že v potoce bylo přibližně 10 uhynulých ryb. Neznámá látka se do potoka dostala pravděpodobně z rybníka u hájenky v Českých Libchavách. Pod hrází rybníka byl potok tmavě zbarven neznámou látkou, která byla těžší než voda. Jednotka hasičů provedla ve spolupráci s Obecním úřadem České Libchavy a Dolní Libchavy a Policií ČR odběr vzorků ze sedmi různých míst potoka. Dále jednotka provedla kontrolní měření vzorků přístrojem PH TESTR a PH papírky. Naměřená hodnota byla 8 PH. Na místo byl povolán pracovník životního prostředí, který si převzal odebrané vzorky neznámé látky k určení druhu neznámé látky. Zda bylo příčinou úhynu ryb hnojení okolních polí močovinou a následný prudký déšť, to ukáže až provedená analýza odebraných vzorků.

Info: por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

-wap-

Sdílet