Neděle 13. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Popálené dítě při požáru rodinného domku na Opavsku

Krátce před půlnocí ze soboty 18.4. na neděli 19.4. vyjeli hasiči na Opavsku k požáru rodinného domku ve Vítkově. Po příjezdu na místo průzkumem zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár domku.

Krátce před půlnocí ze soboty 18.4. na neděli 19.4. vyjeli hasiči na Opavsku k požáru rodinného domku ve Vítkově. Po příjezdu na místo průzkumem zjistili, že se jedná o rozsáhlý požár domku.

Hasiči HZS Moravskoslezského kraje, stanice Vítkov ve spolupráci s dobrovolnými hasiči jednotek SDH z Vítkova a Budišova nad Budišovkou ihned zahájili hasební práce. Podle informací na místě zásahu se v domku již nenacházely žádné osoby. To se také potvrdilo, obyvatelům domku, se podařilo objekt opustit svými silami. Požárem bylo poškozeno i telefonní vedení.

Obyvatelé domku se v prvních chvílích pokusili požár likvidovat sami a také z domku vynesli do bezpečí své malé dítě. Při tom však došlo k jejich zranění a popálení dítěte. Hasiči všechny tři zraněné osoby (dva dospělí a jedno malé dítě) předali zdravotníkům ZZS. Dítě bylo ve spolupráci s leteckou záchrannou službou Moravskoslezského kraje dopraveno k dalšímu ošetření do Fakultní nemocnice v Ostravě.
Škoda způsobená požárem byla stanovena na 450 tisíc korun. Příčina je v šetření specialistů hasičů a Policie ČR. U požáru došlo ke zranění 3 osob, nikdo nebyl usmrcen.

V pátek 17.4. krátce před 20. hodinou zasahovali také opavští hasiči u požáru v prodejně v Háji u Opavy. Profesionálové ze stanice HZS Moravskoslezského kraje v Opavě a dobrovolní hasiči z jednotek obcí Hrabyně, Smolkova a Lhoty u Opavy na místě zjistili, že se jedná o požár chladící vitríny na jogurty. Prostor prodejny byl silně zakouřen. Hasiči kouř odvětrali za pomoci přetlakových ventilátorů, požár uhasili jedním proudem vody a prodejnu předali majiteli.

Díky silnému zakouření a vysoké ceně technického zařízení a zboží poškozeného požárem a kouřem byla celková škoda odhadnuta na 1,7 milionu korun. Příčinu zjišťují vyšetřovatelé hasičů a Policie ČR. U tohoto požáru nebyl nikdo zraněn ani usmrcen.


Info: kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezského kraje


-wap-

Sdílet