Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Na mostě u Čerčan vykolejil nákladní vlak

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahuje u těžké železniční nehody, která se stala dnes, 24.4. 2009 v časných ranních hodinách v Čerčanech u Prahy. Došlo zde k vykolejení nákladního vlaku a to přímo na železničním mostě. Celý vlak měl 21 vagónů, vykolejené jsou čtyři, z toho jeden leží téměř na boku u paty mostu. Díky tomu, že události došlo na mostě, hrozilo zřícení vlaku včetně lokomotivy z něj dolů.

Jednotka HZS SŽDC Praha zasahuje u těžké železniční nehody, která se stala dnes, 24.4. 2009 v časných ranních hodinách v Čerčanech u Prahy. Došlo zde k vykolejení nákladního vlaku a to přímo na železničním mostě. Celý vlak měl 21 vagónů, vykolejené jsou čtyři, z toho jeden leží téměř na boku u paty mostu. Díky tomu, že události došlo na mostě, hrozilo zřícení vlaku včetně lokomotivy z něj dolů.

Nestalo se tak jen díky šťastnému souhrnu okolností. Provoz na frekventované mezinárodní trati se kvůli nehodě zcela zastavil, je zavedena náhradní doprava autobusy, což značně komplikuje situaci cestujícím. Po vykolejení jel vlak ještě cca 150 metrů, než se podařilo zabrzdit a zastavit. Likvidace nehody potrvá mnoho hodin. Při události nedošlo naštěstí k žádnému zranění.

AKTUALIZACE 09.30hod. :

Velitel zásahu zvažuje povolání vyprošťovacího tanku na likvidaci události. Nehoda se stala na mostě přes řeku Sázavu. Provoz na trati je stále uzavřen. O zásahu budeme průběžně přinášet nové informace.

AKTUALIZACE 10.05hod. :


Bylo provedeno odtažení několika vagónů ze zadní části vlaku, aby se vytvořil lepší přístup k samotné nehodě. Drážní hasiči budou za pomoci autogenu či kyslíkového kopí provádět řezání kolejí. Vyprošťovací tank jede k události. Trať je uzavřena.

AKTUALIZACE 11.29hod. :

Trať zůstane zcela uzavřena zřejmě celý den. Hasiči čekají na příjezd vyprošťovacího tanku.

AKTUALIZACE 14.20hod. :

Jednotka HZS SŽDC Praha provedla ve spolupráci s nehodovým vlakem ČD Praha-Vršovice nakolejení jednoho z vagónů. Stále se čeká na příjezd vyprošťovacího tanku. Jeho cesta k události je složitá a to z důvodů stavu přilehlých mostů a komunikací.

AKTUALIZACE 15.15hod. :


Na místo události se dostavil vyprošťovací tank VT-55 HZS SŽDC. Během několika minut budou zahájeny odklízecí a likvidační práce. Trať je stále uzavřena.

AKTUALIZACE 15.50hod. :


Za pomoci vyprošťovacího tanku se podařilo od sebe odtrhnout dva vagóny, třetí, ležící na boku, byl převrácen zpět na podvozky. Díky podmínkám na místě (špatný přístup, terén), jdou likvidační práce pomaleji, než by bylo třeba.

AKTUALIZACE 17.40hod. :


Drážní hasiči stále za pomoci navijáku vyprošťovacího tanku odtrhávají poškozené podvozy dalších nákladních vagónů. Jeden z nich se již podařilo odtáhnout.

AKTUALIZACE 19.25hod. :

Zásah byl ze strany HZS SŽDC Praha krátce před devatenáctou hodinou ukončen. Vykolejené vagóny se podařilo vyprošťovacím tankem dostat mimo kolejiště, odkud je těžkotonážním jeřábem odklidí specializovaná firma. Nyní se pracuje na opětovném zprovoznění mimořádně důležité mezinárodní trati. Náročný zásah a to zejména na logistiku trval téměř 15 hodin. Během několika dní přineseme podrobnou fotoreportáž z činnosti vyprošťovacího tanku na místě události.


Foto: Jiří Štýbr/HZS SŽDC Praha

-wap-

Sdílet