Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči z chemických laboratoří trénovali společně s policií, celníky a armádou

Ve dnech 18. až 21. 9. 2017 se konal pravidelný podzimní kurz pro pracovníky chemických laboratoří HZS krajů (CHL) – radiační část, který se konal ve Školicím středisku a laboratoři HZS Plzeňského kraje v Třemošné. Vedle pracovníků z CHL hasičů se cvičení zúčastnili i zástupci Policie ČR z Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování, zástupci Celní správy z Letiště Václava Havla a zástupci Armády ČR z 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany.

V rámci kurzu účastníci vyslechli několik zajímavých přednášek o odběru vzorků povrchových vod a o podmínkách přepravy radioaktivních zásilek z pohledu potenciálního zásahu.

V rámci praktické části kurzu navštívili unikátní technologickou linku na vyčištění a přepracování hlušinových materiálů uložených na odvalech po bývalé těžbě uranu v okolí Příbrami. V areálu firmy Ecoinvest u obce Bytíz se dozvěděli něco o technologii přetěžování hald a na vytříděném materiálu obsahujícím zbytky uranu vyzkoušeli své radiometry a spektrometry.

Odpoledne pak patřilo nácviku monitorování radiační situace pomocí pojezdových měření a následné zpracování získaných dat. Zájemci si mohou některá vybraná data prohlédnout na stránkách SÚJB v aplikaci MonRaS (https://www.sujb.cz/…kace/monras/?…).

Následující den kurzu účastníci nacvičovali oblékání ochranných prostředků pro zásah s rizikem kontaminace radioaktivními částicemi a následnou dekontaminaci podle aktualizovaného metodického listu „L9 – Dekontaminace radioaktivních látek“ Bojového řádku JPO.

Vyvrcholením kurzu pak bylo vyhledávání zdrojů ionizujícího záření za ztížených světelných podmínek. Jako kulisa pro tento úkol výborně posloužil bývalý kryt CO chemické laboratoře v Třemošné, kde úkolem jednotlivých cvičících týmů bylo najít pět „ztracených“ zdrojů ionizujícího záření v členitém prostoru podzemích laboratoří.

kpt. Ing. Michal Setnička, Ph.D.
MV – GŘ HZS ČR – Institut ochrany obyvatelstva
Sdílet