Neděle 13. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Seník v Hradci nad Moravicí se nechá dohořet, hasiči chrání jízdárnu

Na 720 tisíc korun byla odhadnuta celková škoda na seníku s uskladněným senem a slámou, který začal hořet v neděli 26. 4. 2009 v Hradci nad Moravicí (okres Opava). Stoh se nechá dohořet pod kontrolu hasičů. Čtyři jednotky hasičů se dosud staraly především o ochlazování objektu jízdárny, vzdálené od seníku pouhých 15 metrů. Vítr naštěstí vál příznivým směrem. Požár se obešel bez zranění.

Operační středisko hasičů obdrželo informaci o požáru v neděli krátce před 16. hodinou. Na místo byla ihned vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice Opava dvěma vozidly a s ní tři jednotky dobrovolných hasičů z různých sborů z Hradce nad Moravicí. Při příjezdu na místo již šlehaly ze stohu pod ocelovou halou či přístřeškem (o půdorysu 30 × 20 metrů a výšce asi 6 metrů) se střechou z eternitové krytiny vysoké plameny. Velitel zásahu se dohodl s majiteli na dohoření balíkovaného sena a slámy.

Dobrovolní hasiči zůstanou na místě minimálně do rána, když budou hlavně chránit jízdárnu s gumovou krytinou vodní stěnou před sálavým teplem. Ta byla naštěstí v neděli odpoledne prázdná.

Celková škody byla odhadnuta na 720 tisíc, když oheň poškodil přístřešek z ocelové konstrukce a zničil 250 tun sena a 120 tun slámy v balících. Příčina vzniku požáru je v šetření, případ převzala Policie ČR, s níž bude spolupracovat vyšetřovatel HZS MSK.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-swo-

Sdílet