Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Slavnostní předání nové hasičské zbrojnice ve Vrchovině se zapsalo do obecní historie

Sobota 15. července 2017 se stala významným dnem pro sbor dobrovolných hasičů ve Vrchovině. Právě v tento den proběhlo slavnostní předání nové požární zbrojnice. Ta vznikala postupně v místě původní přístavby a to od poloviny září loňského roku.

Dosavadní požární zbrojnice byla postavena v roce 1996 jako náhrada za předchozí objekt č.p. 27. V té tobě se místní hasiči věnovali především společenské a sportovní činnosti, když bylo však v roce 2005 ve Vrchovině zřízeno samostatné družstvo výjezdové jednotky, začleněné k JPO II Nová Paka, postupně začalo přibývat i vybavení.

Stávající zbrojnice se postupem času stávala stále méně vyhovující a prostory tak vystačily sotva pro stání hasičské Avie, druhé vozidlo a další technické prostředky již nebylo kde parkovat a uskladňovat.

První impulz ke stavbě nové zbrojnice přišel na přelomu roku 2015 – 2016 vyhlášením dotace na stavby a rekonstrukce požárních zbrojnic. V únoru pak město Nová Paka podalo žádost o poskytnutí dotace pro jednotky Sboru dobrovolných hasičů obcí pro rok 2017, kterou v lednu 2016 vypsalo Ministerstvo vnitra prostřednictvím Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

Již v květnu 2016 obdrželo město z daného programu dotaci ve výši 3 250 000 Kč, ta byla později doplněna o další úspěšně získanou dotaci, tentokrát od Královehradeckého kraje, konkrétně z programu „Zvýšení akceschopnosti jednotek požární ochrany v Královehradeckém kraji“, tato dotace činila 2 272 000 Kč.

V září roku 2016 bylo realizováno výběrové řízení na dodavatele stavby podle projektu Ing. architekta Martina Doubka a městu se tak podařilo získat novou požární zbrojnici pro jednotku města Nová Paka s předem určenými technickými parametry v hodnotě 6 755 000 Kč vč. DPH.

Rozpočet města pořízení této nové zbrojnice zatížilo částkou 1 233 000 Kč. Nová požární zbrojnice bude sloužit členům výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů ve Vrchovině, která tak získala nejen větší prostory pro zásahová vozidla, ve kterých bude moci být v budoucnu umístěna i cisterna, ale především kvalitní zázemí, jako jsou šatny, sprchy a prostory pro skladování hasičské výbavy a zásahových prostředků pro krizové události, které doposud neměla.

Samotné slavnostní předání zbrojnice začalo ve 14 hodin spuštěním majáků a sirén, následoval nástup jednotky před novou zbrojnici s prapory sborů Vrchoviny a Nové Paky a pak už byl dán prostor hostům, kterých nebylo vůbec málo.

Slavnostního předání se zúčastnil náměstek ředitele královehradeckého kraje HZS ČR plukovník Ing. Radek Vymlátil, ředitel územního odboru Jičín HZS plukovník PhDr. Libor Zikeš a velitel požární stanice Nová Paka nadporučík Bc. Milan Pospíšil.

Z krajského úřadu Královehradeckého kraje dorazil předseda výboru pro životní prostředí a zemědělství Ing. RSDr. Otakar Ruml. Za Okresní sdružení dobrovolných hasičů se zúčastnila starostka Eva Steinerová, místostarosta okresního sdružení Miroslav Exner a členka výkonného výboru a vedoucí mládeže okresu Jičín major Ing. Romana Steinerová.

Nechyběl zástupce dodavatelské firmy Matex Hradec Králové ředitel divize Petr Dvořák ani architekt návrhu zbrojnice Ing. Martin Doubek. Dorazili i zástupci z města, Milan Pospíšil a místostarosta Pavel Bouchner, který předal ke zbrojnici symbolický klíč.

Po slavnostním přestřižení pásky se farář pan Mgr. Pavel Kalita postaral o vysvěcení celé zbrojnice. Poté už následovala prohlídka zázemí a ukázka elektronického ovládání zbrojnice.

Pod nově zbudovanou pergolou byl připraven bohatý raut, o hudební doprovod se postaral Martin Komárek. Večer pak následoval rockový koncert skupiny Realita Rock.

Velké dík patří všem členům sboru SDH Vrchovina, kteří se v průběhu výstavby jakkoli podíleli na realizaci zbrojnice, především pak veliteli sboru Stanislavu Hylmarovi a Jiřímu Zaplatílkovi z MÚ Nová Paka za technický dozor.

Aleš Kalenský
SDH Vrchovina
Sdílet