Neděle 13. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští hasiči opět řezali nebezpečný prsten, v kraji je to letos již posedmé

Již popáté během letošního roku museli profesionální hasiči z ostravské stanice Fifejdy pomáhat mladým mužům od prstenů z tvrdé chirurgické oceli, které jim ohrožovaly nateklé či zraněné prsty na rukou. Naposledy minulý pátek 24. 4. 2009.

Letošní neoficiální statistika Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje tak vyrostla na celkem sedm případů, když dvakrát pomáhali letos v lednu havířovští hasiči. Obě stanice mají to štěstí či smůlu, že jim stojí nemocnice „za rohem" a zdravotnický personál neprodleně posílá mladé muže s nebezpečnými prstýnky za šikovnými hasiči.

V pátek po poledni přišel na stanici HZS MSK Ostrava-Fifejdy z nedaleké Městské nemocnice Ostrava mladý pár. Mladík s oteklým prsteníčkem levé ruky kvůli módnímu, ale nebezpečnému prstenu z tvrdé chirurgické oceli. Aniž by to souviselo s nějakým zraněním ruky.

Protože prst nebyl zraněný, mohli hasiči použít drastičtější, ale rychlejší metodu s rychlejší úlevou pacienta od bolesti. Mezi prsten a maso strčili tenkou kovovou destičku a šli na nepřítele shora úhlovou bruskou, vše za stálého chlazení vodou. Operaci s dořezáním a roztažením prstenu kleštěmi dokončil osamocený velitel stanice, protože mužstvo muselo vyjet k menšímu požáru. I tak tento zdravotnický zásah netrval ani deset minut. „Tu chvilku bolesti každý rád vydrží. Určitě si pak bude pamatovat, že tvrdá ocel na prst nepatří," poznamenal velitel stanice.

Pokud je ruka s prstenem zraněná, bývá takový zásah delší, minimálně půlhodinový. K rozřezání se totiž musí použít jemná technika – jehlový modelářský pilník. Jako podložka na trpící ruku může posloužit třeba obyčejný svěrák v dílně hasičské stanice. Upilovaná mezera přitom roste jen velmi pomalu a kvůli zahřívání odolného materiálu musí zachránci dělat přestávky.

Například letos v polovině března vyhledat mladý muž pomoc fifejdských hasičů v noci poté, co již nemohl vydržet bolest škrtícího prstýnku z chirurgické oceli na prostředníčku pravé ruky. Pacient raději vážil noční cestu do nemocnice a pak k hasičům poté, co si doma šel jeho otec pro účinnou pomoc do sklepa – pro klasickou pilku na železo…


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje


-swo-

Sdílet