Středa 2. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy hasičů Královehradeckého kraje ze dne 28. dubna

Nekolik událostí v Královehradeckém kraji, ke kterým vyjížděli hasiči během včerejšího dne.

Hradec Králové

Ve skladovací hale došlo k zahoření slámy

Včera (28. dubna 2009) dopoledne došlo v zemědělském družstvu v Hlušicích na Hradecku k zahoření slámy ve skladovací hale. V 09:14 hodin na místo vyjeli profesionální hasiči z Nového Bydžova, dobrovolní hasiči z Nového Bydžova, Hlušic, Lužce nad Cidlinou, Skřivan a Smidar. Po příjezdu jednotek na místo byl rozhořívající oheň již uhašen. Řidič nakladače při couvání narazil do elektrického rozvaděče, došlo k vytržení několika kabelů a jiskry zapálily nepatrné zbytky slámy kolem rozvaděče. Zaměstnanci ihned zareagovali a požár zlikvidovali ručními hasicími přístroji. Podařilo se jim tak zabránit rozšíření na uskladněné balíky slámy ve skladovací hale o rozměrech zhruba 30 krát 20 metrů. Hasiči zkontrolovali místo a odpojili přívod el. energie a důkladně dohasili ohnisko požáru. Při požáru nedošlo ke zranění osob ani škodě na majetku.

foto: stanice Nový Bydžov

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Hasiči na Rychnovsku likvidovali požáry hrabanky i balíků slámy

Pět jednotek hasičů likvidovalo včera (28. dubna 2009) odpoledne požár v lese u obce Sněžné. Událost byla na operační středisko HZS ohlášena ve 13:08 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Dobrušky, dobrovolní hasiči z Bohdašína, Dobrušky, Nového Hrádku a Sněžného. Hrabanka začala hořet po pálení klestí na lesní mýtině na ploše zhruba 200 m2 . Hasiči dostali požár pod kontrolu ve 13:31 hodin a za další hodinu jej zlikvidovali. Místní jednotka dobrovolných hasičů zůstala na místě a po dobu tří hodin prováděla dohlídku nad místem požářiště. (foto: územní odbor Rychnov nad Kněžnou)

K dalšímu požáru vyjeli hasiči krátce před 14. hodinou do obce Čermná nad Orlicí. Profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, dobrovolní hasiči z Borohrádku a Čermné nad Orlicí byli přivoláni k požáru balíků sena, slámy a železničních pražců. Zásah hasičům komplikoval silný vítr, který šířil plameny do všech stran. Požár poškodil také sloup el. vedení. Hasiči lokalizovali požár za dvacet minut od nahlášení a přivolali na místo pracovníky VČE, kteří provedli kontrolu sloupu. Na místě hořelo zhruba 20 balíků sena, kupa slámy a 30 železničních pražců. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 11,5 tisíce korun, uchráněné hodnoty činí 90,3 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem dalšího šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: územní odbor Rychnov nad Kněžnou)

Územní odbor Náchod

Požár hrabanky způsobil škodu za 25 tisíc korun

Šest jednotek hasičů likvidovalo včera (28. dubna 2009) vpodvečer požár v lese u obce Hynčice na Náchodsku. Na místo byli v 17:43 hodin přivoláni profesionální hasiči z Broumova, dobrovolní hasiči z Meziměstí, Broumova, Teplic nad Metují, Jetřichova a podniku Veba 01 Broumov Olivětín. Požár se šířil z mýtiny až do lesního porostu, který částečně zničil. Hasiči čerpali vodu do cisteren z nedalekého stanoviště a požár v 19.22 hodin lokalizovali. Za necelou hodinu se podařilo požár na ploše 40 krát 40 metrů uhasit. Hmotná škoda na lesním porostu byla odhadnuta na 25 tisíc korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. (foto: SDH Broumov)

Územní odbor Trutnov

V Úpici vítr poškodil střechy domů

Profesionální hasiči z Trutnova a dobrovolní hasiči z Úpice byli včera (28. dubna 2009) odpoledne přivoláni do Regnerovy ulice v Úpici, kde došlo k poškození střechy obytného domu. Silný poryv větru uvolnil část střechy. Hasiči pomocí plošiny upevnili poškozenou atiku domu. (SDH Úpice)

O několik desítek minut později dostali hasiči informaci, že vítr poškodil střechu domu také v ulici Bratří Čapků. Hasiči přejeli na místo určení a z plošiny upevnili uvolněnou střešní krytinu. (foto: SDH Úpice)

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-kow-

Sdílet