Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení na česko-polských hranicích prověřilo spolupráci hasičů z Moravskoslezského kraje a jejich polských kolegů

Pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje a jedenáct hasičských jednotek z Polska se v sobotu 14. 10. 2017 zúčastnilo taktického cvičení na česko-polských hranicích, v Petrovicích u Karviné, jehož hlavní náplní byla likvidace lesního požáru a současně záchrana dvou paraglidistů, kteří uvízli v korunách stromů.

V deset hodin dopoledne byl na polské operační středisko ohlášen požár lesního porostu, v bezprostřední blízkosti cyklostezky Petrovice – Prstná – Ruptawa (PL). Na místo byly povolány polské jednotky a zároveň, vzhledem k blízkosti státní hranice, bylo informováno i české operační středisko o vzniku této události, které na místo vyslalo jednotky z Moravskoslezského kraje. Jako první přijela na místo profesionální jednotka HZS MSK z Karviné a JSDH Petrovice-Závada a Petrovice-Dolní Marklovice. Tyto jednotky provedly prvotní průzkum místa zásahu.

Velitel zásahu rozdělil místo události do dvou sektorů – českého a polského a jednotky neprodleně zahájily hašení samotného požáru. Již v 10:45 bylo však oznámeno, že na stromech v místě požáru uvízli dva paraglidisté a do zásahu tak byli povoláni profesionální hasiči – lezci, z české i polské strany, disponující potřebným vybavením a schopnostmi pro záchranu osob z výšky. Ve stejnou dobu tak probíhalo hašení lesního porostu – na polské a české straně, a zároveň záchrana paraglidistů uvíznutých v korunách stromů v místě požáru.

Hasičům se podařilo úspěšně spustit zraněné paraglidisty ze stromů a transportovat je na nosítkách k záchranářům, kteří si je následně převzali do své péče.

Pár minut po poledni došlo k úspěšnému zdolání požáru a ukončení hasebních prací. Velitel zásahu následně provedl zhodnocení taktického cvičení a všechny jednotky se poté vrátily na své základny.

Toto cvičení prověřilo koordinaci a součinnost hasičských jednotek Polska i České republiky v rámci příhraniční spolupráce, ověřilo schopnosti dodávek hasebních látek při lesních požárech a zároveň činnost lezeckých skupin obou zúčastněných zemí.

por. Ing. Lukáš Popp
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet