Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Libereckém kraji vzdělávají seniory, proběhlo několik přednášek

Protože je podzim symbolickým obdobím seniorů, zapojil se HZS Libereckého kraje v říjnu do vzdělávání této věkové kategorie.

V pondělí 2. října 2017 probíhaly v libereckém Domu kultury oslavy Svátku seniorů, v rámci nichž se uskutečnilo množství přednášek pro naši nejstarší generaci. Další oslavy se konaly v pátek 6. října v Sokolovně v Jablonci nad Nisou.

Senioři si v rámci těchto oslav mohli v Liberci vyslechnout přednášku „Bezpečná domácnost seniora“, na které kpt. Ing. Kateřina Štajncová z oddělení prevence HZS Libereckého kraje upozornila na nejrůznější příčiny vzniku požáru a postupy, jak požárům předcházet a účinně je likvidovat.


Další přednášku s názvem „Bezpečí seniora“ měla v Jablonci nad Nisou kpt. Ing. Monika Dostálová, která se věnovala především správnému volání na tísňové linky nebo varovnému signálu „Všeobecná výstraha“.

Téměř 60 seniorů si na obou akcích mohlo také prohlédnout informační nástěnky a odnést si letáčky s preventivními informacemi. Senioři se zajímali především o požární hlásiče a lhůty kontrol, čištění a revizí komínů.


Obdobné informace si mohlo vyslechnout v pondělí 16. října také 28 posluchaček Senior akademie 2017 v Liberci. Projekt, který je určen pro zvídavé seniory, probíhá v prostorách Komunitního střediska KONTAKT Liberec, p.o. a HZS Libereckého kraje pravidelně spolupracuje na jeho realizaci již od roku 2014.


Také senioři v domu Sociálních služeb Semily se v úterý 17. října setkali s hasiči. Příslušníci z pracoviště prevence, ochrany obyvatestva a krizového řízení územního odboru Semily upozornili seniory na příčiny vzniku požáru, se kterými se setkávají v praxi.

Nechyběla ani praktická ukázka záchrany osoby pomocí vyváděcí kukly.

por. Mgr. Iva Michalíčková
HZS Libereckého kraje
Sdílet