Čtvrtek 4. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Martin Pecina dnes oficiálně převezme Ministerstvo vnitra

Do nové dočasné vlády respektive do resortu Ministerstva vnitra usedne dnes 11. 5. 2008 Martin Pecina. Do úřadu ho nominovala Sociální demokracie. Bývalý ministr Ivan Langer tak svůj úřad opouští.

Do nové dočasné vlády, respektive do resortu Ministerstva vnitra, usedne dnes 11. 5. 2008 Martin Pecina. Do úřadu ho nominovala Sociální demokracie. Bývalý ministr Ivan Langer tak svůj úřad opouští.

Martin Pecina byl dlouholetý šéf antimonopolního úřadu se sídlem v Brně. Kvůli nové politické kariéře musí však tuto funkci opustit.
„Bohužel, ze zákona se vrátit nemůžu. Šest let tady bude nějaký jiný předseda. Nikdo z nás neví, co bude potom. Nesu to ale statečně,“ říká.

Na Moravě je zcela doma, v Brně prý napůl. Do Brna totiž Pecina přišel ze severní Moravy. Jeho matka však pochází z Jižní Moravy. „Půl rodiny mám v Brně a v Břeclavi,“ upřesňuje.

Veselá moravská povaha se tak může Pecinovi v Praze hodit. „Určitě mi to bude přínosem. Jsem ale ještě dál než vy Jižané. My Severomoraváci jsme totiž ještě bodřejší než Jihomoraváci. Pražáků se nebojíme,“ říká s nadsázkou.

Podle něj však většinu obyvatel Prahy tvoří přistěhovalci z Moravy. Předpokládá, že tam narazí na podobné povahy. „Budeme si rozumět. Myslím si, že nic hrozného mě tam nečeká. Určitě se tam potkám se stejnými lidmi,“ očekává.

Do funkce ministra vnitra navrhli Pecinu sociální demokraté. Kvůli vedení Úřadu pro ochranu osobních údajů se také před čtyřmi lety vzdal členství v této straně. Do roku 1997 byl však příslušníkem opačného politického spektra – ODS.

Na bedra Martina Peciny v roli ministra vnitra teď padne docela slušná dávka starostí. Průpravu z antimonopolního úřadu prý už má. Jak tvrdí, nese si s sebou především zkušenost nezávislého pohledu. Navíc mezi jeho koníčky patří posilování a trénink japonského umění sebeobrany aikido.

Jak Pecina uvedl, na něm je úřednické vedení ministerstva. Policie má svého policejního prezidenta a hasiči svého generálního ředitele. Oni dále povedou své resorty, do toho nebudu nijak výrazně zasahovat.


Ing. Martin Pecina MBA
Narodil se 9. 7. 1968, je ženatý a má 2 děti

Vzdělání
1997–2000 Masarykův ústav vyšších studiíSheffield Business School
1986–1991 VŠB Ostrava – fakulta strojní 1982–1986
SPŠ strojnická v KarvinéPraxe
2005 předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
2003–2005 náměstek ministra průmyslu a obchodu
1996–2003 Hutní projekt Frýdek Místek a.s. (od 1999 generální ředitel)
1992–1996 obchodní ředitel firmy Proxima
1990–1992 živnostenské podnikání – programátor

Zdroj: idnes.cz a wikipedia.cz

-kaw-

Sdílet