Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili záchranu pacientů z liberecké nemocnice

Téměř sto hasičů a zdravotníků nacvičovalo večer 12. listopadu, jak by zachraňovali pacienty při požáru horních pater v liberecké nemocnici.

„Použili jsme i výsuvnou plošinu našich kolegů z Jablonce, je nejvyšší v kraji a měří 42 metrů,“ novinářům velitel jednotek Hasičského záchranného sboru v Liberci Petr Štajnc. Liberečtí hasiči by v případě nouze mohli nasadit pouze svou plošinu vysokou 27 metrů a nebo třicetimetrový žebřík.

Hasiči svezli evakuačními výtahy z horního patra budovy interny 55 figurantů, kteří představovali nechodící pacienty. Do bezpečí je na lehátkách nebo vozících dostali za 43 minut. K fiktivnímu požáru pronikali po třech únikových schodištích a také nouzovým vstupem na střeše nemocnice. Nahoru jim pomohla právě výsuvná plošina. Patří k ní i speciální potrubí, kterým při skutečném požáru teče voda nahoru. Do míst, kde naoko hořelo, vynesli celkem deset proudnic, z nichž by se dalo hasit.

„Cvičení jsme si úmyslně ztížili a figuranty vozili po jednom pouze ve třech ze šesti evakuačních výtahů,“ upozornil Štajnc. Z výtahů se speciálně upravenými nehořlavými kabinami se vystupuje na místech, kam by se plameny neměly dostat.

Interna se tyčí do výšky bezmála 40 metrů a plošina u ní stála zezadu, kde je budova nižší. V liberecké nemocnici dosud ve skutečnosti nezažili žádný požár, při němž by hasiči museli zachraňovat pacienty a vyjížděla k němu výsuvná plošina ze sousedního Jablonce.

Ani plošina z Jablonce však nedosáhne na vrchol všech výškových budov v Libereckém kraji. Jde především o sídlo Krajského úřadu v Liberci a o nedalekou stavbu Elitexu. Plošina dokáže z Jablonce do Liberce dojet za 15 až 20 minut. Nekratší cesta vede přes Kunratice po úzkých silnicích se zatáčkami. Pokud plošina zasahuje v Liberci, čeká na ni na jeho okraji vůz s majáky a provede ji městem, aby někde neuvízla.

Svou nejvyšší plošinu naposledy hasiči v Libereckém kraji potřebovali při sobotním požáru sokolovny ve Zlaté Olešnici na Jablonecku. Využili ji také, když v troskách budovy zjišťovali, proč tam vlastně hořelo. Kromě zásahů při požárech na sídlištích jim plošina slouží i k záchraně sebevrahů.

Foto: ilustrační
Sdílet