Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár bytu zaměstnal tři jednotky hasičů

Byt v osmém, nejvyšším patře panelového domu dnes odpoledne zasáhl požár v Hodonínské ulici v Brně-Komárově. K požáru hasiči vyjížděli ve 13.30 hodin po několika telefonátech lidí z okolí na linku 112, že z balkonu a okna bytu vychází hustý černý dým. Krajské operační a informační středisko HZS k jeho likvidaci vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově ulici a v ulici Tuřanka. Na místě zasahovalo sedm hasičských vozidel včetně třicetimetrového automobilového žebříku.

Byt v osmém, nejvyšším patře panelového domu dnes odpoledne zasáhl požár v Hodonínské ulici v Brně-Komárově.

K požáru hasiči vyjížděli ve 13.30 hodin po několika telefonátech lidí z okolí na linku 112, že z balkonu a okna bytu vychází hustý černý dým. Krajské operační a informační středisko HZS k jeho likvidaci vyslalo tři jednotky profesionálních hasičů ze stanic v Lidické, Bauerově ulici a v ulici Tuřanka. Na místě zasahovalo sedm hasičských vozidel včetně třicetimetrového automobilového žebříku.

Do silně zakouřeného bytu hasiči zasahující v dýchacích přístrojích vnikli násilím. Průzkum ukázal, že v bytě nikdo není a požár zasáhl balkon a ložnici třípokojového bytu. Hasiči byt odpojili od přívodů el. energie a plynu, ke kontrole rozvodů zavolali montéry elektrárenské společnosti a plynárny. Plameny se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 13.54 hodin, kromě hašení balkonu a pokoje bránili rozšíření požáru na okolní balkony a střechu domu. K odvětrání hustého kouře z bytu a chodby domu nasadili přetlakový ventilátor. Likvidaci požáru po dohašení lokálních ohnisek hoření a podrobné kontrole okolí požářiště pomocí termokamery hasiči ukončili ve 14.44 hodin.

Oheň zasáhl a silně poškodil balkon a ložnici bytu, žár a zplodiny hoření zasáhly také ostatní místnosti bytu. Požár poškodil také omítky a tepelnou izolaci balkonů okolních bytů. Při požáru nebyl nikdo zraněn, v bytě hasiči našli uhynulého papouška. Otřesené uživatelce bytu, která se domu vrátila během zásahu, poskytl první psychologickou pomoc hasič – člen týmu posttraumatické péče HZS Jihomoravského kraje. Příčinu vzniku požáru, jehož ohnisko bylo na balkoně, kde oheň zasáhl také desetikilogramovou propanbutanovou láhev a žár se po rozbití skleněné výplně dveří rozšířil i do bytu, se zatím nepodařilo určit.

Způsobenou škodu vyšetřovatel HZS podle předběžného odhadu stanovil na 400 tisíc korun. Hodnotu majetku uchráněného zásahem hasičů vyčíslil na milion korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje



-swo-

Sdílet