Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

16 nových velitelů absolvovalo v říjnu a listopadu kurz Taktické řízení ve Frýdku-Místku

V pátek 24. 11. 2017 proběhlo ukončení kurzu Taktické řízení Z, který probíhal ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – středisku Frýdek-Místek v období 16. 10. – 24. 11. 2017.

Osvědčení o odborné způsobilosti získalo 16 absolventů, kteří úspěšně vykonali závěrečnou zkoušku před zkušební komisí.

Závěrečná zkouška zahrnuje:

  • zpracování a obhajobu závěrečné práce (např. rozbor zásahu, příprava taktického cvičení jednotek PO, příprava tématu odborné přípravy),
  • ústní závěrečnou zkoušku – odpověď na vybrané otázky dle normy znalostí pro velitele družstva z předem definovaných okruhů,
  • praktickou zkoušku – případová studie na řešení konkrétní mimořádné události z pozice velitele jednotky PO a velitele zásahu.

Kurz je určen pro příslušníky HZS ČR, zaměstnance HZS podniku a členy SDH obce vykovávající funkci velitele jednotky SDH obce jako svoje povolání k získání odborné způsobilosti.

Součástí je příprava zaměřená na řízení činnosti jednotky PO při plnění základních úkolů jednotek PO v operačním i organizačním řízení a koordinaci složek integrovaného záchranného systému v místě zásahu.

Absolventi kurzu získali potřebné znalosti a dovednosti stanovené normou znalostí pro funkci velitele družstva, popř. další funkce stanovené služebními předpisy HZS ČR upravujícími odbornou způsobilost, včetně organizace a provádění činností souvisejících s výkonem služby jednotky PO na stanici, výukou odborných předmětů v oblasti zdolávání mimořádných událostí a zpracováním dokumentů pro jednotky PO, na úseku IZS a výkonu služby.

Absolventi kurzu jsou připraveni zejména:

  • řídit činnost jednotky PO při plnění standardních úkolů stanovených jednotkám PO v době operačního i organizačního řízení ve funkci velitele jednotky PO,
  • řídit zásah jednotek PO a koordinovat složky IZS na místě zásahu.
Organizační část kurzu / PředmětPočet hodin
Zahájení, vstupní přezkoušení, závěrečná zkouška, ukončení22
1. Organizace požární ochrany30
2. Zdolávání mimořádných událostí104
3. Požární prevence9
4. Praktický výcvik včetně výcviku XVR75
Celkem240 hodin

Snahou našeho vzdělávacího zařízení je využívat při výukovém procesu moderní didaktické metody a didaktické prostředky a v maximální možné míře zařazovat do výukového procesu praktický výcvik formou řešení modelových situací simulovaných událostí.

Díky zvýšení časové dotace kurzu o 1 týden posluchači kurzu v rámci praktického výcviku získávají větší prostor pro řešení modelových situací simulovaných událostí s důrazem na rozhodovací proces velitele zásahu, pro výcviky v zařízeních simulujících reálné podmínky při požáru v uzavřeném prostoru (FOK) a pro interaktivní výuku řízení zásahu složek IZS na simulátoru XVR.

Přečtěte siŠkolnímu a výcvikovému zařízení HZS ČR byl udělen prestižní certifikát Centre of Excellence za zavedení simulačních technologií do výcviku hasičů

V souvislosti s prodloužením kurzu bylo do praktického výcviku zařazeno množství nových témat jako např. seznámení s konstrukcí železničních vozidel v železničním depu, seznámení s technikou a možnostmi nasazení ZÚ HZS ČR a Horské služby ČR, stabilizace výkopů, použití vysokotlakého hasicího zařízení Cobra, apod.

Zařazení nových prvků do výuky a zvýšení počtu hodin praktického výcviku je absolventy kurzu v dotazníkovém šetření dlouhodobě hodnoceno velmi pozitivně.

Absolventům kurzu přejeme mnoho úspěchů v jejich další náročné práci.

kpt. Mgr. Pavel HURTA
Ministerstvo vnitra – generální ředitelství HZS ČR
Školní a výcvikové zařízení HZS ČR – Středisko Frýdek-Místek

Foto: absolventi kurzu, kpt. Mgr. Pavel Hurta, kpt. Ing. Radek Volný
Sdílet