Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru se zranila mladá žena

Dne 21. 5. 2009 v 19:08 hod. byli hasiči informováni o požáru ve sklepě domu v Těšově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Brodu se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Těšova a Uherského Brodu. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru ve sklepě rodinného domu v Uherském Brodě, Těšově.

Už při příjezdu hasičů byl vidět kouř vycházející z okna sklepa a rodinného domu v řadové zástavbě. Hasiči byli na místě už za tři minuty od výjezdu ze stanice a v dýchacích přístrojích pronikli do domu.

Silně zakouřené sklepní prostory byly postupně prohledány, až hasiči narazili v jedné místnosti na kouřící plastové sudy s benzinem. Dům musel být postupně odvětrán přetlakovou ventilací a hasiči poškozené sudy vynesli ven.

Při požáru došlo k rozlití značného množství benzinu na podlahu sklepa, který museli hasiči zlikvidovat pomocí sorbentů. Ve sklepě bylo uskladněno asi sto litrů paliva.

Pětadvacetiletý majitel hasičům uvedl, že ve sklepě přeléval benzin ze sudů, přičemž se potřísnil a šel se omýt. V době vzniku požár tak zůstala ve sklepě jen jeho mladá žena. Při požáru se místnosti sklepa velmi rychle zakouřily k nulové viditelnosti a manželka se snažila nouzově utéct přes sklepní okno. Výplň okna proto rozbila a úzkým otvorem vylezla ven. Přitom se poranila od střepů a nadýchala se nebezpečných zplodin hoření.

Zdravotní stav mladé ženy nebyl dobrý a na místo musela vyjet posádka zdravotnické záchranné služby. Po prvotním ošetření byla žena odvezena do nemocnice k další nezbytné péči a vyšetření.

Na místo přijel také vyšetřovatel hasičů z Uherského Hradiště, který místo požáru prozkoumal. V době vzniku požáru došlo velmi rychle k silnému zakouření malých sklepních místností, což výrazně přispělo k utlumení samotných plamenů. Rychlým vyhořením vzdušného kyslíku byl znemožněn další rozvoj požáru.

Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 2,5 mil. Kč. Přesná příčina vzniku požáru bude objasněna až po podání vysvětlení majitelů domu.




mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-swo-

Sdílet