Neděle 1. září 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Opel skončil na střeše v kolejišti

Jednotky HZS SŽDC Praha a HZS STČK ÚO Benešov byly vyslány dnes, 7.6. 2009 krátce po půlnoci k dopravní nehodě osobního automobilu, který vyletěl před mostem u benešovského nádraží ze silnice a skončil pod svahem na střeše v kolejišti.

Jednotky HZS SŽDC Praha a HZS STČK ÚO Benešov byly vyslány dnes, 7.6. 2009 krátce po půlnoci k dopravní nehodě osobního automobilu, který vyletěl před mostem u benešovského nádraží ze silnice a skončil pod svahem na střeše v kolejišti.

K události se dostavila jako první benešovská jednotka, která to má oproti drážním hasičům z Prahy takřka za rohem od své stanice. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o havarovaný osobní automobil Opel Astra, v němž cestovala dvojice mladíků, který z neznámých důvodů vyletěl ze silnice těsně před mostem nad železniční tratí u benešovského nádraží.

Spolujezdec si po nárazu stěžoval na drobné bolesti a tak byla na místo povolána i záchranná služba, která ho transportovala do místní nemocnice k ošetření drobných oděrek a dalšímu preventivnímu vyšetření. Řidič zůstal kupodivu všech po hrozivě vypadající nehodě a zdemolovaném automobilu nezraněn. Osádka může po pádu na koleje, kde jejich automobil skončil následně na střeše, hovořit o více jak velkém štěstí, že se jim nic nestalo, neb i spolujezdec nakonec vyvázl krom již zmíněných oděrek bez zranění a vrátil se k nehodě.

Když se na místo dostavila jednotka HZS SŽDC Praha, její velitel si převzal zásah a JPO ze stanice Benešov se tak vrátila zpět na svojí základnu. VZ rozhodl o postupu vyproštění automobilu, který ležel na střeše v kolejišti zhruba 10 metrů pod úrovní terénu. Drážní hasiči z Prahy mají pouze vyprošťovací automobil, hasiči z Benešova také. Ani jeden z nich by vozidlo nebyl schopný vyzvednout díky krátkému rameni jeřábu a tak na místo byl povolán automobilový jeřáb AD 20 z kralupské pobočné stanice HZS SŽDC Praha.

Po jeho dojezdu bylo po ukončeném šetření a zadokumentování nehody Policií ČR provedeno vyzvednutí automobilu na komunikaci, kde byl následně za pomoci navijáku vozu odtahové služby vrácený zpět na kola, neb provést toto ještě v kolejišti nebylo možné. Z vozu CAS 24 MB byl celý prostor nehody osvětlovacím stožárem nasvícen. Následně byl Opel za asistence hasičů naložen na odtahový vůz.

Jednotka HZS SŽDC na havarovaném či spíše zdemolovaném automobilu provedla protipožární opatření, což vzhledem ke stavu vozu nebylo možné udělat dřív a tak byl pro bezpečnost připravený vysokotlaký proud na sucho, dále bylo provedeno odstranění úniku provozních náplní za pomoci sorbentu a následný úklid komunikace.

Po celou dobu zásahu bylo vypnuto trolejové vedení a vyloučen provoz na postižené koleji, díky času vzniku události a místu nehody to nebyl naštěstí velký problém, neboť tou dobou je provoz na železnici minimální.

U události byla přítomna dále Městská policie Benešov a pracovníci dráhy (SŽDC i ČD).

Proč k nehodě došlo je v šetření policie, stejně tak i upřesnění výše škody je předmětem dalšího vyšetřování.


 -wap-

Sdílet