Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranáři zasahovali u hromadné nehody u obce Nebory na Frýdecko-Místecku, desetiletý chlapec skončil v bezvědomí

Celkem tři jednotky hasičů zasahovaly u dopolední nehody polského kamionu a šesti osobních automobilů (pěti českých a jednoho polského) na čtyřproudé rychlostní komunikaci E75 v Třinci-Neborech, která si podle nich vyžádala sedm zraněných osob. Hasiči museli pomocí hydraulických nástrojů vyprostit z havarovaných vozidel dvě dospělé osoby a jedno dítě.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě informováno ve středu 14. 2. 2018 krátce po desáté hodině dopolední. Do Nebor vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec a Frýdek-Místek, včetně chemického automobilu, společně s nimi jednotka dobrovolných hasičů Třinec-Guty.

Záchranáři ošetřovali pět osob, které při nehodě utrpěly zranění.

Nejvážnější byl stav desetiletého chlapce. Nalézal se v bezvědomí a přímém ohrožení života. Lékař ZZS u něj zjistil poranění hlavy a mozku. Dítě muselo být zaintubováno a převedeno na přístrojem řízenou ventilaci, uloženo do vakuové matrace a následně vrtulníkem transportováno do ostravské Fakultní nemocnice.

Další, dvanáctileté dítě, bylo zraněno lehce a po ošetření přepraveno do nemocnice v Českém Těšíně.

Dva muži (68 a 50 let) a sedmadvacetiletá žena, utrpěli středně těžká a lehké poranění v oblasti hlavy nebo páteře. Byli při vědomí a mimo ohrožení života. Pozemní posádky ZZS je transportovaly do nemocnic v Třinci a Frýdku-Místku.

Zasahující lékaři na místě události prohlédli šest dalších účastníků nehody, kteří nejevili známky poranění.

řekl nám k události tiskový mluvčí zdravotníků PhDr. Lukáš Humpl.

Hasiči zabezpečili havarovaná vozidla před případným požárem a asistovali ZZS MSK při ošetřování a transportu zraněných. Na únik provozních kapalin použili nasákavý sorbent.

Po dopoledním odjezdu dobrovolných hasičů na základnu zůstávají dosud obě profesionální jednotky z HZS MSK na místě nehody a přečerpávaly odhadem 600 litrů nafty z palivové nádrže polského kamionu do náhradního tahače, který přijel z Polska. Po zdokumentování nehody budou havarovaná auta odtahována a silnice uvolňována.

Směr na Slovensko je stále průjezdný, opačný byl zcela zastaven. Kvůli projetí čekající kolony vozidel byl na několik minut zprůjezdněn.

Foto: ZZS MSK
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet