Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Série odpoledních požárů na Vsetínsku a Valašskokloboucku

Dne 18. 6. 2009 došlo v odpoledních hodinách k sérii požárů na Vsetínsku a Valašskokloboucku, které si vyžádaly i opakovaný výjezd jedenácti jednotek profesionálních nebo dobrovolných hasičů.

Dne 18. 6. 2009 došlo v odpoledních hodinách k sérii požárů na Vsetínsku a Valašskokloboucku, které si vyžádaly i opakovaný výjezd jedenácti jednotek profesionálních nebo dobrovolných hasičů.

V 15:20 hod. byli hasiči informováni o požáru domku v Bylnici.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Bylnice s další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na místním fotbalovém hřišti došlo k požáru ve skladové plechové boudě.

Jako první zde zasahovala místní dobrovolná jednotka hasičů, které se podařilo požár lokalizovat. Po příjezdu profesionálů byl požár postupně dohašen a zlikvidován vysokotlakým proudem vody. Požár prostoupil z hořícího odpadu do skladiště, kde byla řada věcí. Několik strojů a zařízení na úpravu hřiště bylo vytaženo a dohašeno venku. Požárem způsobená škoda nebyla majitelem pro potřeby hasičů vyčíslena.

V 16:22 hod. byli hasiči informováni o požáru lesa u Vsetína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů ze Vsetína s dalším vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Ohrada došlo k požáru nízkého porostu a části vzrostlého lesa.

Požár byl včas zpozorován a jednotkám se podařilo požár rychle lokalizovat a uhasit. Plameny zasáhly plochu asi 60 × 40 metrů a z nízkého porostu se dostaly až na okraj vzrostlého lesa. Dalšímu rozšíření hasiči zabránili. Podle vlastníků probíhala v tomto místě těžba a následné pálení klestu, které se mohlo po několika dnech rozhořet. Požárem způsobená škoda nebyla pro potřeby hasičů vyčíslena.

V 16:50 hod. byli hasiči informováni o požáru chaty u Ústí.

Operační důstojník HZS Zlínského kraje na místo vyslal jedno vozidlo stanice Vsetín z požáru lesa a další vůz ze stanice. Jednotku posílil o sbory dobrovolných hasičů z Hovězí, Jablůnky, Ústí u Vsetína a Valašské Polanky. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v jedné z chat.

Díky všímavosti jednoho souseda byl požár zpozorován velmi brzy a hasiči přijeli před rozšířením požáru. Samotný dojezd byl komplikován velmi úzkým průjezdem pod železničním mostem, který ale strojníci zvládli v centimetrových odstupech od konstrukce.

Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a v dýchacích přístrojích pronikli do chaty. Bylo nalezeno místo požáru, které bylo bleskově zlikvidováno. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Požár způsobil škodu za 20.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 300 tis. Kč.

V 17:58 hod. byli hasiči informováni o požáru v rodinném domě v Nedašově.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jedním zásahovým vozem a automobilovým žebříkem, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Nedašova Lhota, Broumov, Bylnice a Návojná. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru v prostoru hospodářského stavení.

Jako první u požáru zasahovala jednotka místních dobrovolných hasičů, které se podařilo požár lokalizovat. Po příjezdu dalších jednotek byl požár postupně uhašen a zlikvidován. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření požáru na celou budovu.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl část budovy hospodářského stavení, kde zničil vybavení. Vyšetřovatel prověřuje možnost technické závady na chladničce, odkud se požár rozšířil. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 15.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek za 400 tis. Kč.

foto www.nasevalassko.info

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet