Sobota 12. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil sklad starých spotřebičů

Sklad vyřazených chladniček, mikrovlnek a spotřební elektroniky v noci zničil požár v Blansku-Horní Lhotě. Požár hasičům ve 21.48 hodin ohlásili lidé z okolí, kteří viděli, že ze skladovací haly stoupá hustý černý dým. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý sklad v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu.

Sklad vyřazených chladniček, mikrovlnek a spotřební elektroniky v noci zničil požár v Blansku-Horní Lhotě.

Požár hasičům ve 21.48 hodin ohlásili lidé z okolí, kteří viděli, že ze skladovací haly stoupá hustý černý dým. Protože při příjezdu prvních požárních jednotek byl celý sklad v plamenech, krajské operační a informační středisko HZS vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjelo devět jednotek – profesionální jednotka ze stanice v Blansku a dobrovolné jednotky z Rájce, Doubravice nad Svitavou, Žďárné, Lysic, Sloupu, Černé Hory, Petrovic a Bořitova.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům postupně nasadili čtyři vodní proudy. Po vyčerpání obsahu cisteren vodu doplňovali kyvadlovou dopravou od čerpacího stanoviště u hydrantu na okraji Blanska. Oheň dostali pod kontrolu ve 22.40 hodin a po prolití celého požářiště dohasili ve 23.46 hodin. Konstrukce plechové haly se v žáru zbortila a spadla na hromadu žhnoucích spotřebičů, hasiči proto museli část stěny trhacími háky během hašení odtrhnout. Protože v hale hořely spotřebiče obsahující plasty a do okolí se šířil hustý dým, byli na místo povoláni chemici z laboratoře. Podle výsledků měření koncentrací toxických škodlivin v ovzduší v Blansku a okolí se kouř se zplodinami z hořících plastů do obytných částí města nedostal.

Lehkou skladovací halu s trubkovou konstrukcí a plechovým opláštěním o půdorysu 10 krát 12 metrů a výšce čtyři metry požár zcela zničil, oheň a žár znehodnotil také spotřebiče určené k recyklaci a likvidaci. Příčinu vzniku požár zjišťuje vyšetřovatel HZS, který celkovou škodu předběžně vyčíslil na 520 tisíc korun.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje 

-miw-

Sdílet