Pondělí 30. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čtyři jednotky bojovaly v Krásné Lípě s požárem trávy, šíření plamenů podporoval silný vítr

Před 13. hodinou v sobotu 7. dubna 2018 vyjeli profesionální hasiči z Varnsdorfu společně s jednotkou z Krásné Lípy do krásnolipské části Krásný Buk, odkud byl nahlášen relativně malý požár trávy, foukal však silný vítr.

Než hasiči na místo dorazili, plameny se na vysušeném svahu rychle šířily a vyšplhaly až na horizont, kde se začaly rozlézat po poli.

Zatímco místní jednotka zasahovala ve svahu a bránila plamenům v rozšíření k domu a do lesíku, profesionální jednotka vyjela na pole, kde se požár šířil nekontrolovatelně všemi směry – „pomáhal“ mu v tom silný vítr.

Zároveň byly povolány posily, na místo tak vyjeli hasiči z Rumburku a Horního Podluží.

Hasičům se následně podařilo plameny dostat pod kontrolu a nedošlo tak k újmě na zdraví ani majetku. Když se nad požářištěm rozplynul kouř, hasiči celé pole prolili vodou z Tater, které brázdily plochu se zapnutými lištami a vodními proudy.

Pokud v dnešním počasí hoří tráva, je samozřejmě nejlepší okamžitě informovat hasiče na lince 150 (nebo 112). Stačí totiž jeden silný poryv větru a plameny se začnou nekontrolovaně šířit všemi směry, jak bylo dnes vidět.

Pak hraje roli každá vteřina, protože požár se dokáže šířit velmi rychle a v ohrožení by mohly být stavby kolem celého pole.

Sdílet