Sobota 12. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Náročný zásah kladenských hasičů při záchraně koně

V pátek 3. července odpoledne byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen pád koně do betonové jámy v Buštěhradě na Kladensku.

V pátek 3. července odpoledne byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen pád koně do betonové jámy v Buštěhradě na Kladensku.

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Kladno s technikou CAS 24 – T815 TERRNO a AV 30 – MERCEDES BENZ ACTROS.

Hasiči přijeli na místo události osm minut od nahlášení. Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o koně, který se propadl uvnitř garáže do montážní jámy, cca 1,7m hluboko.

Vzhledem k úzkému průjezdu do dvora nemohli hasiči použít automobilový jeřáb. Proto hasiči zvolili variantu vybudovat kladku a pomocí navijáku z CAS 24 koně vytáhnout. Kůň byl medikován veterinářem, aby při vyprošťování z jámy neohrozil zasahující hasiče.

I přes veškeré utišovací látky začal při vytahování kůň silně kopat. Po několika náročných minutách se podařilo koně vytáhnout. Kůň utrpěl šok a odřeniny. Náročný zásah trval přes dvě a půl hodiny.


Foto a info: Lukáš Vejvar
Video: por. Bc. Tomáš Nocar

Oddělení ZPP Kladno
HZS Středočeského kraje

-miw-

Sdílet