Neděle 28. července 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár střechy způsobil milionovou škodu

Šest jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů v neděli, 5. 7. 2009 zaměstnal požár půdy a střechy dílen v Kyjově. Oheň způsobil škodu za nejméně milion korun.

Plameny šlehající ze střechy hospodářského objektu u domu na Komenského třídě zpozorovali lidé z okolí a ohlásili hasičům v neděli v 17.26 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS na místo vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Kyjově a Hodoníně a dobrovolné jednotky z Kyjova, Mistřína, Svatobořic a Vracova.

Při příjezdu prvních jednotek byla celá střecha o půdorysu zhruba pět krát třicet metrů v plamenech. Oheň zachvátil půdní prostor a střechu původně hospodářského stavení, nyní využívaného jako garáž, elektrotechnická dílna, kotelna, sklad a autoopravna. Požár ohrožoval i sousední stáj pro čtyři koně. Zvířata byla v době požáru ve výběhu a majitel je před valícím se kouřem odvedl do nedalekého parku.

Hasiči proti plamenům na dvou úsecích postupně nasadili čtyři vodní proudy. Požár se podařilo dostat pod kontrolu v 18.52 hodin. U části objektu se propadly stropy, hasiči museli rozebírat i dřevěné krovy a rozbrušovací pilou rozřezávat plechovou střešní krytinu. Dohašování lokálních ohnisek hoření a likvidaci požáru ukončili ve 21.27 hodin. Ke střežení požářiště na místě zůstala zdejší jednotka dobrovolných hasičů. Během zásahu se zranil jeden dobrovolný hasič. Muž byl ošetřen v nemocnici kvůli zdravotním problémům z přehřátí organismu.

Požár zničil střechu a půdní prostor objektu s uskladněným materiálem, žár a zplodiny hoření zničily také elektroinstalaci v celém stavení a zasáhly i část přízemí včetně strojního vybavení dílen a materiálu ve skladu. Na sousední stáje se oheň nerozšířil, zplodiny hoření ale znehodnotily sedm tun zrní uskladněného v podkroví stájí. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS. Podle dosud zjištěných poznatků oheň s největší pravděpodobností vypukl v důsledku technické závady na elektroinstalaci. Celkovou škodu vyšetřovatel vyčíslil na milion korun. Jde ale o předběžný odhad předběžný odhad, který se může zvýšit.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje

-wap-

Sdílet