Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Katamaranu v nouzi pomohli hasiči, na Máchově jezeře se mu poškodil plovák

V pátek 4. 5. v podvečer přijalo Krajské operační a informační středisko HZS LK hlášení o převráceném katamaranu na hladině Máchova jezera. Oznamovatel viděl na jezeře loď, která se delší dobu nepohybovala a zdálo se, že ve vodě u lodi je i osoba v nouzi.

V 17:51 hodin vyjela na místo jednotka profesionálních hasičů ze stanice v České Lípě a jednotky dobrovolných hasičů z Doks a Doks – Starých Splavů. Z Jacht klubu Máchova jezera spustili hasiči na hladinu dva motorové čluny a vyjeli za katamaranem.

Kvůli povětrnostním podmínkám a silnému nárazovému větru došlo k poškození jednoho z plováků lodi, který se postupně plnil vodou. Katamaran se klonil k jedné straně a nemohl dál plout. Muž, který se s lodí po jezeře plavil, uvízl daleko od břehu na dlouhé dvě hodiny a naštěstí vyvázl bez zranění.

Po příjezdu na místo zásahu hasiči přesunuli posádku katamaranu na plavidlo Hasičského záchranného sboru. Katamaran byl zabezpečen a vzat do vleku za motorové čluny HZS LK. Poškozené plavidlo dopravily jednotky na pláž Hotelu Port, kde bylo předáno majiteli.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet