Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kurz práce v divoké vodě ve Vrbném u Českých Budějovic se převlékl do nového

V již tradičním termínu 2. 5. – 4. 5. 2018 proběhlo instrukčně metodické zaměstnání instruktorů (IMZ) pro práci na vodě, kteří se zabývají výukou v kurzu Práce v divoké vodě. Pořádalo ho Školní a výcvikové zařízení HZS ČR, středisko Frýdek-Místek.

I opět obvyklé místo se nezměnilo a to slalomový kanál Lídy Polesné ve Vrbném u Českých Budějovic se základnou v Borovanech, kde standardně již zmiňovaný kurz probíhá. A zde podobnost s ostatními IMZy končí.

Nynější zaměstnání bylo zaměřeno na změny, které vyplývají z nově schválených osnov pro kurz Práce v divoké vodě.

Instruktoři se v rámci činnosti na slalomovém kanále zaměřili na jiný přístup v ovládání raftu ve sníženém počtu a řešení modelových situací vyplývajících z počtu družstva 1+3.

Samozřejmostí je prohlubování znalostí v záchranářské činnosti v tekoucích vodách.

Globálně se kurz zaměřuje hlavně na instruktory pro práci na vodě v oblasti činnosti v tekoucích vodách a to:

  1. Ovládání raftu
  2. Záchranné činnosti hasičů (házecí pytlík, upoutaný záchrance, upoutaná loď apod.)
  3. Organizace záchrany
  4. Sebezáchrany
  5. Pohyb v tekoucích vodách
  6. První pomoc

Změna osnov byla potřeba, protože bylo nutno reagovat na změny přístupu hasičů v záchranářských činnostech v oblasti vodní záchrany.

Příkladem je Nástupním odborném výcviku, ve kterém je část kurzu zaměřena na činnosti na stojaté i tekoucí vodě. Dále v pravidelné odborné přípravě se nachází rovněž část práce v tekoucí vodě. A na to je potřeba připravit odborníky – instruktory pro práci na vodě – dle aktuálních podmínek u jednotek PO.

Aktualizace osnov snad reaguje na tyto potřeby dostatečně, ale toto ukáže až čas a proběhlé kurzy. Doufejme, že se nám to povedlo dostatečně uchopit a nadále provádět kurz s vysokou profesionalitou.

Navíc se nám podařilo z výcviku, ve spolupráci s Institutem ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč, natočit tematická videa k pádlování, která budou využita po zpracování pro výcvik v kurzech.

plk. Ing. Jiří Rogowski
Sdílet