Středa 3. července 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V okolí zámku Jezeří na Mostecku hasiči cvičili zásah při požáru, bambi vakem hasil i vrtulník

Požár provozní budovy a travního a lesního porostu v okolí zámku Jezeří na Mostecku byl 13. května 2018 námětem velkého taktického cvičení složek Integrovaného záchranného systému ČR. Do boje proti fiktivním plamenům bylo nasazeno patnáct hasičských jednotek a policejní vrtulník s bambi vakem.

Námětem cvičení byl požár, který vznikl v prostoru provozní budovy od řezání uhlovou bruskou. Požár bleskově dosáhl až do prostoru střešní konstrukce a vlivem povětrnostních podmínek se z budovy rozšířil na lesní porost v okolí příjezdové cesty.

Cílem cvičení bylo prověřit taktické postupy, akceschopnost a koordinaci složek IZS. Cvičení se zúčastnily jednotky HZS Ústeckého kraje – územního odboru Most ze stanic Most a Litvínov, jednotka podniku Severní energetická a 15 jednotek sborů dobrovolných hasičů.

Na místě zasahovala také Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba, Městská policie Litvínov a zástupci Národního památkového Ústavu a Ústeckého kraje.

Reportér agentury JV PRESS využil možnosti a do několik kilometrů vzdáleného Jezeří „dorazil“ v hasičském automobilu spolu s dobrovolnými hasiči z malého Března u Mostu.

V okolí zámku Jezeří hasiči natáhli kilometry hadic, kterými dostávali vodu do vzdálenosti doslova několik kilometrů vzdáleného zámku.

Dálkovou dopravu vody si tak vyzkoušely právě dobrovolné jednotky. K tomu jim sloužily nejen hasičské cisterny, ale především speciální čerpadla Tohatsu. Ta získali dobrovolní hasiči v loňském roce od Ústeckého kraje.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet