Pátek 27. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přívalová povodeň zasáhla jihozápad Středočeského kraje, na několika místech byly třetí povodňové stupně

Následkem extrémních přívalových srážek, které v průběhu dne 24.5. 2018 spadly v oblasti Brd, došlo v podvečerních a nočních hodinách dne 24. 5. 2018 k rozvodnění několika vodních toků, které oblast Brd odvodňují.

Na několika místech Hořovicka, Příbramska a Berounska voda opustila koryta místních vodních toků a způsobila povodňové škody i v zastavěných územích.

Na několika místech přesáhly vodní stavy limity pro vyhlášení III. stupně povodňové aktivity. Stalo se tak na řece Litavce, kde hasiči zasahovali na území obcí Chodouň, Čenkov, Trhové Dušníky, Jince, Králův Dvůr a Příbram.

Dále na Červeném potoce, zde hasiči zasahovali v obcích Komárov a Hořovice.

Nejhůře pak byla přívalovou povodní postižena Obec Zaječov na Jalovém potoce a Obec Obecnice pod přehradou Obecnice na Obecnickém potoce. V těchto obcích došlo k zaplavení komunikací, zahrad i sklepů obytných domů.

V ranních hodinách dne 25.5. 2018 po ustání srážek na všech výše jmenovaných vodních tocích došlo k výraznému poklesu hladin a průtoků.

Během večerních a nočních hodin dne 24. 5. 2018 zasedaly v přívalovou povodní postižených obcích povodňové komise, které s pomocí hasičského záchranného sboru organizovaly opatření na ochranu před valící se povodňovou vlnou i první opatření na odstranění následků záplavy.

Povodňové komise obcí s rozšířenou působností ani krajská povodňová komise nebyly aktivovány (svolávány).

Sdílet