Neděle 29. září 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Potápěči pražských hasičů prohledávali podzemní stoku Motolského potoka a pátrali po pohřešované osobě

V sobotu 9. června 2018 kolem půl šesté odpoledne začala rozsáhlá pátrací akce po dvou osobách, které se ztratily při provozování geocachingu v Motolském potoce. Ten je brán jako kanalizační stoka, která teče převážně pod zemí a je přítokem Vltavy.

Akce se zúčastnili nejen pražští policisté, ale také členové hasičského záchranného sboru spolu se strážníky městské policie.

Podle dosavadních informací se čtveřice mladých lidí v sobotu odpoledne vydala do Motolského potoka, aby spolu hledali kešky. Bohužel však nejspíš podcenili rychlý vývoj změny počasí a zatímco do podzemí vešli za slunného počasí, v průběhu hledání se počasí výrazně zhoršilo.

Přívalový déšť byl natolik intenzivní a vytrvalý, že zatopil Motolský potok. Silný proud, který se tak vytvořil, vyplavil mladé lidi až po několika kilometrech výpustí u Hořejšího nábřeží přímo do Vltavy.

Štěstí měli však jen dva hledači, ty se podařilo zachránit a byla jim okamžitě poskytnuta první pomoc. V jejím průběhu záchranářům sdělili, že postrádají další dva kamarády.

Tímto oznámením začala již zmíněná rozsáhlá záchranná akce, které měla bohužel smutné pokračování. V podvečer byla na hladině Vltavy nalezena žena bez známek života.

Policisté následně zjistili, že je to jedna ze dvou pohřešovaných osob v souvislosti s geocachingem. Pátrání po druhé pohřešované osobě pokračovalo až do pozdních nočních hodin, kdy bylo kolem půl druhé ráno přerušeno.

10.06.2018 11:00

Potápěči pražských hasičů se v neděli 10. června 2018 v 11:00 hodin opět vrátili na pražskou náplavku, aby pokračovali v hledání pohřešované osoby v podzemní části Motolského potoka. O asistenci pražské hasiče požádala Policie ČR.

Hasiči si museli připravit vstupy do podzemí v celé délce stoky. Zmapování a podpora orientace byla prováděna ve spolupráci s pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací. Poprvé vstoupili potápěči do podzemí před 14. hodinou v oblasti Košířského náměstí.

Přečtěte siHasiče v Praze zaměstnal prudký déšť a silný vítr, zasahovali více než 50x

Až do 16:30 hodin systematicky postupovali v pátrání. Každých 30 minut dostávali informace o aktuálním vývoji počasí. Občas muselo být pátrání přerušeno.

Pohyb a komunikace v podzemí je velmi obtížná, špatně fungují vysílačky a mobilní signál. Hasiči nicméně velmi pečlivě prohledávali všechna zákoutí podzemní stoky. Před 17. hodinou bylo pátrání ukončeno s tím, že do podzemí se potápěči vrátí v pondělí v dopoledních hodinách.

15. června 2018

Půl hodiny po poledni přijali operátoři tísňové linky 158 oznámení o nálezu utonulého poblíž Slovanského ostrova.

Na místo kromě policistů vyrazili i kriminalisté z výjezdové skupiny a z útvaru pátrání, kdy začali provádět veškeré nezbytné úkony v rámci zadokumentování nálezu a ztotožnění zemřelého.

Krátce před 16. hodinou bylo definitivně potvrzeno, že řeka vynesla na břeh skutečně tělo 28letého muže, pohřešovaného v souvislosti se sobotní nešťastnou událostí v Motolském potoku.

por. Mgr. Jan Rybanský
Policie ČR
Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet