Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár v hospodářském stavení u domu v Martinicích

Dne 1. 8. 2009 v 17:10 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v obci Martinice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Holešov, které posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Fryštáku a Martinic. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru uvnitř hospodářského stavení u rodinného domu.

Před příjezdem hasičů se majitelé snažili požár hasit kbelíky s vodou, ale pro silné zakouření vnitřních prostor se nemohli dostat až k ohnisku požáru a účinnost tak byla malá. Na pomoc museli vyjet hasiči.

Profesionální jednotka byla na místě už za deset minut. Bleskově bylo rozvinuto vysokotlaké vodní vedení a hasiči v dýchacích přístrojích pronikli do zakouřeného přístavku. Požár se podařilo lokalizovat už po pěti minutách zásahu. Po příjezdu dobrovolníků začali hasiči doplňovat cisterny vodou z městského hydrantu vzdáleného asi 200 metrů. Hospodářský objekt byl postupně odvětráván přetlakovou ventilací a hasiči vynášeli zničené a ohořelé věci ven. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Celková likvidace požáru trvala hasičům asi hodinu. Zásahem se podařilo zabránit rozšíření plamenů na blízký rodinný dům a uchránit tak další majetek.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl vnitřní část hospodářského stavení s větším množstvím uskladněných věcí. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 30.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 100 tis. Kč. Po postupném vyloučení všech možných příčin vzniku požáru se vyšetřovatel domnívá, že požár mohlo způsobit samovznícení některých uskladněných věcí.




mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-kaw-

Sdílet