Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči stále odstraňují vyvrácené stromy

Hasiči v Jihomoravském kraji stále pokračují v odstraňování následků nočních bouřek a silného větru.

Hasiči v Jihomoravském kraji stále pokračují v odstraňování následků nočních bouřek a silného větru.

Od nedělního večera do sedmi hodin ráno hasiči v kraji zasahovali u 158 událostí. Nejvíc zásahů – 65 – měli v okrese Brno-venkov, ke 41 zásahům hasiči vyjížděli na Znojemsku, na 35 místech zasahovali v Brně-městě. Na Vyškovsku vyjížděli k devíti zásahům, k šesti zásahům byli hasiči povoláni na Blanensku a na dvě místa okresu vyjížděli na Břeclavsku.

Nejčastěji hasiči odstraňovali stromy, které hlavně v Brně a okolí na několika místech poškodily dráty el. vedení. Při odstraňování stromů a větví z elektrického vedení spolu s hasiči na místo vyjížděli také pracovníci rozvodných závodů. Padající stromy také poškodily zaparkovaná auta. Na Znojemsku a Brněnsku vítr ničil střešní krytinu domů. Ve Znojmě-Dobšicích a ve znojemské ulici Za plovárnou hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepních prostor a z výtahové šachty.

Na několika místech hasiči likvidovali drobné požáry trávy. Blesk po 23. hodině zřejmě zapálil rozestavěný bytový dům v Brněnské ulici ve Šlapanicích u Brna. V domě hořela elektroinstalace a oheň podle předběžného odhadu způsobil škodu 200 tisíc korun.

V likvidaci následků nočních bouřek hasiči pokračují také dnes ráno v Brně, v okrese Brno-venkov na Znojemsku a v Blansku. Od sedmi do devíti hodin krajské operační a informační středisko přijalo hlášení o 20 událostech. Jednalo se především o uvolňování komunikací zatarasených vyvrácenými stromy. V Laštůvkově, Hrázní a Rekreační ulici v Brně-Bystrci spadlé stromy a větve poškodily zaparkovaná auta. V Tovární ulici v Blansku hasiči pomocí automobilového žebříku a motorové pily odstraňovali vyvrácený strom, opřený o štít střechy budovy v blízkosti el. vedení. K poškozeným střechám a padající střešní krytině domů hasiči vyjížděli do Moravského Krumlova na Znojemsku a do ulice Pod Květnicí v Tišnově na Brněnsku. V základní škole v Řehořově ulici v Brně-Černovicích voda zatopila šatny v suterénu.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-kow-

Sdílet