Neděle 29. září 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Adršpašsko-teplických skalách zachraňovali hasiči zraněnou osobu, spadla ze skály

K pádu osoby ze skály v Adršpašsko-teplických skalách vyjížděly složky integrovaného záchranného systému v pátek 22. 6. 2018 před 15. hodinou. Na místo mířili profesionální hasiči z Broumova, lezecká skupina profesionálních hasičů z Náchoda a dobrovolní hasiči z Adršpachu.

Přímo ve skalách byla také Skalní záchranná služba a z Hradce Králové vzlétl vrtulník letecké záchranné služby, kde byl na palubě kromě záchranářů a lékaře také hasič-lezec z centrální hradecké stanice, který je speciálně proškolen pro záchranu osob z výšky nebo nad volnou hloubkou.

Zraněná osoba po pádu se záchranáři komunikovala. Kvůli vysokému porostu a blízkým skalám nachystala posádka vrtulníku padesátimetrový podvěs. V tomto podvěsu byl vysazen hasič, který byl vybaven sítí, do níž se poté postižená osoba uložila.

Na místě události už byla zraněná osoba připravena ve vakuové matraci k transportu. Za pomoci zasahujících hasičů a záchranářů byla přeložena do sítě a v podvěsu s ní vrtulník přeletěl na blízké parkoviště. Odtud proběhl další přesun do zdravotnického zařízení.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet