Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ryby uhynuly v potoce zbarveném do modra

Pracovníci nedaleké pily zjistili únik koncentrované látky na impregnaci dřeva z mořící nádrže, kde praskla hadice. Následně se do místního toku dostalo 100 až 120 litrů koncentrátu chemického mořidla.

Dne 3. 8. 2009 v 16:56 hod. byli hasiči informováni o úniku nebezpečné látky u obce Kudlovice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště se dvěma cisternami, kterou postupně posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Kudlovic, Babic a Starého Města. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k úniku vysokého koncentrátu impregnační látky na dřevo a k následnému otrávení místního Kudlovického potoka.

Látka se velmi rychle rozšířila v potoce, kde je vlivem horka posledních dní velmi nízký stav vody. Postupně došlo ke kontaminaci vody a k úhynu stovek až tisíců malých nasazených ryb. Vytráveni byli pstruzi, ale i další vodní ryby a živočichové.

Velitel zásahu hasičů si místo prohlédl a okamžitě si vyžádal další výjezd posilových jednotek a hlavně cisteren s vodou. Podle dokumentace k chemické látce bylo nutné koncentrát naředit v poměru asi 1:300. Látka se zachytila na malé hrázce potoka a prioritou hasičů bylo zabránit jejímu přetečení a případnému zamoření dalšího úseku toku.

Cisterny hasičů postupně najížděly a vyprazdňovaly své obsahy vody ke zředění chemické látky a ke snížení nebezpečnosti chemického účinku. O události byli informováni pracovníci odboru na ochranu životního prostředí.

Hasiči vydatně ředili znečištěný potok z obecního hydrantu a vodou z mnoha cisteren, které byly kyvadlově doplňovány v Babicích. Desetiticíce litrů vody začaly chemickou látku ředit až po relativně delší době, a proto se lze domnívat, že uniklé množství látky mohlo být i vyšší. Nakonec se podařilo zelenomodrý film impregnace na hladině rozředit po třech hodinách prací.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-miw-

Sdílet