Pondělí 30. září 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Večerní požár v domku na Opavsku má tragický konec, senior zemřel

Pět jednotek hasičů zasahovalo v neděli 1. 7. 2018 večer v obci Vřesina (okres Opava) u požáru v prvním patře dvoupodlažního rodinného domku. Zahynul při něm senior, dalších 5 osob se nadýchalo kouře a skončilo ve zdravotnických zařízeních. Předběžná škoda byla odhadnuta na 200 tisíc korun, příčina vzniku požáru je v šetření.

Operační středisko hasičů bylo o požáru informováno v neděli večer – čtvrt hodiny před 20. hodinou. Do Průkopnické ulice vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Hlučín a Opava, společně s nimi tři jednotky dobrovolných hasičů – Vřesina u Opavy, Hlučín a Píšť.

Hořelo v prvním patře rodinného domku. Oheň poškodil hlavně obývací pokoj, další pokoje především hustý kouř. Požár se nejprve snažili uhasit sousedé pomocí dvou práškových přenosných hasicích přístrojů a nadýchali se kouře, toho se nadýchaly i další tři osoby. Všichni (5) skončili v péči týmů ZZS MSK.

Na místo byly vyslány tři týmy zdravotnické záchranné služby, a to ze stanovišť v Hlučíně a Dolním Benešově.

Zasahující lékařka již nemohla pomoci třiašedesátiletému muži, který byl při požáru v domě postižen natolik vážně, že na místě zemřel ještě před příjezdem záchranných složek.

Posádky ZZS ošetřovaly pět dalších osob ve věku mezi osmnácti a pětačtyřiceti lety – čtyři a ženu. Všichni pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali, došlo u nich k intoxikaci zplodinami hoření.

Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče je záchranáři přepravili do ostravské Městské a Fakultní nemocnice. Předáni byli na interních ambulancích obou zdravotnických zařízení.

ZZS MSK

Hasiči v dýchací technice uhasili oheň za čtvrt hodiny. Na odvětrání kouře použili přetlakový ventilátor.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet